Bošnjački član Predsjedništva: Hrvatska se grubo miješa u Bosnu i Hercegovinu

Foto: EPA

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je kako se Hrvatska "grubo miješa" u unutarnje poslove BiH time što je Hrvatski sabor usvojio deklaraciju o položaju Hrvata u toj zemlji, upozoravajući kako bi takvi postupci mogli dovesti do ozbiljnih problema u odnosima između dviju država.

Žestoka reakcija bošnjačkog člana Predsjedništva na Deklaraciju o BiH koju je danas izglasao sabor

"Usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor se grubo miješa u unutarnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti", stoji u Džaferovićevoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Predsjedništva BiH.

Bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha tvrdi kako je usvajanjem sporne deklaracije kojom se tretiraju pitanja izmjena ustava i zakona Bosne i Hercegovine Hrvatska prekršila obveze koje je preuzela potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

Nemiješanje u unutarnje poslove, istaknuo je Džaferović, bit je politike koju u odnosu prema Hrvatskoj gradi BiH pa stoga očekuje i da se Hrvatska ne miješa u unutarnje poslove i prepusti BiH da ona suvereno rješava svoje unutarnje probleme.

"Pozivam dužnosnike Republike Hrvatske da dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obiju država", poručio je Džaferović.

Hrvatski sabor je u petak s 81 glasom 'za', 4 'suzdržana' i 11 'protiv' donio Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH, koju predlaže saborski Odbor za Hrvate izvan RH, a u kojoj se poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

Pročitajte više