Bošnjački jezik izborni predmet u osnovnim školama u Srbiji

SRBIJANSKO Ministarstvo prosvjete i sporta donijelo je u ponedjeljak odluku kojom bošnjački jezik s elementima nacionalne kulture postaje izborni predmet u prva dva razreda osnovnih škola u Srbiji u sredinama u kojima žive Bošnjaci.

Odluka je donesena na prijedlog Savjeta za nacionalne manjine Srbije, nakon dogovora ministra prosvjete Slobodana Vuksanovića s predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća da bošnjački jezik postane izborni predmet u osnovnim školama u sredinama u kojima žive Bošnjaci.

Članovi Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije su predsjednici savjeta nacionalnih manjina, ministri i predstavnici ministarstava za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kulturu, prosvjetu i sport, pravosuđe, vjere, te unutrašnje poslove, a predsjednik Savjeta je srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

"Ova je odluka vrlo značajna, jer su Bošnjaci posljednja od 38 manjina u zemlji koja je ostvarila to pravo", izjavio je predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević u ponedjeljak beogradskom Radiju B92.

Pročitajte više