Bozanić na strani Pape: Neki ga vrijeđaju iz neznanja, a neki iz mržnje, a on nas poštuje i ispunio nam je dušu

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je danas misno slavlje na franjevačkom otočiću Visovcu a u propovijedi se posebno osvrnuo na pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, istaknuvši da je Papa u Zagrebu očitovao poštovanje i ljubav prema nama, Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom narodu, prenosi IKA.

Podsjetimo, zbog Papinog zahtjeva da se benediktincima dodijeli samostan u Dajli i zemljište, i Bozanić je proteklih dana na udaru javnosti. Od petka se čeka njegovo objašnjenje jer je i sam bio u komisiji je donijela odluku da se Talijanima "vrati" dio hrvatskog teritorija za koji su već bili obeštećeni.

Bozanić je u propovijedi rekao kako "nam je Sveti Otac prilikom posjeta govorio o tome koliko poštuje našu povijest, tisućljetnu katoličku kulturu, duboku povezanost s Petrovim nasljednicima".

Istaknuo je da je Papa pohodio Hrvatsku prigodom prvog Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, a taj je događaj bio osobita prigoda za ponovno isticanje vrijednosti i važnosti obiteljskog života, kao i za oživljavanje kršćanske nade i vjerničkog zajedništva s Bogom.

"Mi prihvaćamo i takav križ, jer će istina doći na svjetlo dana"

"Papa Benedikt XVI. za svog pohoda Hrvatskoj ispunio nam je dušu svojom blizinom. Vidjeli smo Petra naših dana i on je vidio nas. U njemu smo ljubav prema Hrvatskoj mogli tako neposredno doživjeti. Svjedoci smo, nažalost, da sve veliko u Hrvatskoj nailazi na obescjenjivanje. Sjećamo se što se govorilo mjesecima prije Papina pohoda i čujemo što se govori ovih dana. Slušamo razna tumačenja, bezobzirne i uvredljive primjedbe na račun Svetog Oca i njegove službe, koje bi u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje. Neki to čine iz neznanja i nepoznavanja stvari, a neki pak iz mržnje i drugih nečasnih ciljeva, željni stvarati podjele koristeći se politikantstvom, demagogijom i lažima. I to je dio našega crkvenog spomena. Važno je čuvati spomen na plemenitost, ali je važno ne previdjeti ono što je razara i zauzimati se za dobro, nedvojbeno ukazujući na zlo. Naime, osigurati drugima dostojanstvo moguće je samo na vlastitim usvojenim vrijednostima koje su drugi dužni poštovati. Žalosno se suočiti s istinom da je u Hrvatskoj gotovo postalo pravilo da se neke može vrijeđati, bez ikakvih društvenih i inih posljedica. Mi prihvaćamo i takav križ, jer će istina doći na svjetlo dana. Kao Crkvi nam je biti i ostati znakom Krista, a to znači osporavanim znakom. Sveti Otac nam svojom službom i porukama očituje ljepotu i zahtjevnost toga znaka", poručio je kardinal Bozanić, prenosi IKA.

Pročitajte više