Bozanić: Osnivač Katoličkog sveučilišta zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas kako bi se ideja osnivanja Katoličkog sveučilišta ostvarila pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije (HBK), a osnivač bi bila Zagrebačka nadbiskupija.

Govoreći na današnjoj sjednici Zbora savjetnika Zagrebačke nadbiskupije, kardinal Bozanić podsjetio je da su hrvatski biskupi na svom jesenskom zasjedanju u Zadru poduprli zamisao o osnutku Katoličkog sveučilišta.

Članove Zbora o razlozima te inicijative izvijestio je Ivan Šaško, budući predsjednik povjerenstva koje će ispitati mogućnosti izvedbe projekta.

Teme treće sjednice nadbiskupijskoga Zbora savjetnika, održane u Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, bile su kriteriji za provjeru vjeroučiteljskih mandata, obnova bogoslovije i osnivanje Katoličkog sveučilišta, izvijestio je nadbiskupov Ured za odnose s javnošću.

Uvodeći u temu o kriterijima za provjeru vjeroučiteljskih mandata, pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić govorio je o uvjetima potrebnima za dobivanje vjeroučiteljskog mandata bez kojega se ne može predavati vjeronauk u školama.

Zaključeno je da se pristupi provjeri sadašnjih vjeroučiteljskih mandata te da se u taj postupak uključe biskupski vikari, dekani i župnici, nadbiskupijski Katehetski ured, stručnjaci s područja teologije, katehetike i religiozne pedagogije te škole i roditelji.

O pripremi za obnovu bogoslovije govorio je rektor Mijo Gorski. Istaknuo je kako je cilj obnove osigurati prikladnije uvjete za smještaj i odgoj svećeničkih kandidata.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više