Bozanić podržava Brajšu unatoč zlostavljanjima u Domu

KARDINAL Josip Bozanić, iako je već prije dvije godine bio upoznat s incidentima u dječjem domu u Brezovici, daje podršku ravnateljici Jeleni Brajša i ne razmišlja, kako se čini, o njezinoj smjeni.

Štoviše, odlučio je sazvati konferenciju za novinare na kojoj su, uz ravnateljicu, o uspjesima Caritasa kao i demantij svega dali msgr. Valentin Pozaić i ravnatelj Hrvatskog Caritasa msgr. Josip Mrzljak. Mrzljak je naime rekao kako je Ministarstvo trebalo zatvoriti Dom ako su mislili da nešto nije u redu, no kako se to nije dogodilo, čini se da ničeg spornog u cijelom slučaju zapravo i nema.

Čim se vratio iz Rima, Bozanić je sazvao biskupsko vijeće koje je trebalo ustanoviti štetu kao i načine što bezbolnijeg rješenja neugodne situacije u kojoj se Crkva našla. Kako saznaje Jutarnji list, u Crkvi smatraju da je cijela situacija s jedne strane u svrhu predizbornih obračuna vodećih stranaka kroz Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a s druge strane da se zapravo radi o medijskom linču na Crkvu jer mediji "aferama žele kompenzirati sve što su lijepo svih ovih dana pisali o Papi".

U međuvremenu su inspektori Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ponovno proveli nadzor u Caritasovom Domu za nezbrinutu djecu. Ministar Neven Ljubičić rekao je kako će inspektori tamo ostati koliko bude potrebno. Upozorio je da je njihov zadatak provjeriti stručnost u domu, a ako nađu elemente kaznenih djela, o tome će obavijestiti nadležne.

Razgovarali su i s ravnateljicom Brajšom koja nije htjela novinarima ništa reći dok ne završi istraga. Samo je dodala da je sve kleveta i da ne zna zbog čega je priča puštena u javnost. "Za Boga miloga, kako mi ne bi dali podršku? Mi smo crkvena ustanova! Nije ovo dom "Jelena Brajša" nego crkveni dom!" – odgovorila je za Jutarnji list na pitanje o tome očekuje li podršku Zagrebačke nadbiskupije.

Brojne nepravilnosti koje je 2002. godine inspekcijski nadzor ustanovio neće izgleda biti sankcionirane jer Državno odvjetništvo nije pokrenulo kazneni progon, a za djela je nastupila zastara već u vrijeme kada su o njima bili obaviješteni. Ipak, treba naglasiti da je zastara za spolni odnos s nemoćnim djetetom, kako pišu 24sata, pet godina.

Također je Plavi telefon, koji je nadležne prvi obavijestio o navodnim zlostavljanjima, sve temeljio na djelima koja su se, prema pričama djece i odraslih, događala u to vrijeme. Ministarstvo socijalne skrbi je poslalo inspektore koji su potvrdili većinu sumnji. Usporedo je i policija vodila svoju istragu.

Kako je za Jutarnji list rekla glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama, policija je svoja saznanja 2003. godine poslala Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu.

24sata pišu kako se na udaru zbog cijele situacije našao i državni tajnik Ministarstva socijalne skrbi Nino Žganec. On je naime oženjen nećakinjom Jelene Brajše, ravnateljice doma.

"Osobno sam zatražio inspekcijski nadzor u Domu i svoj posao obavljam krajnje profesionalno. Nikakve rodbinske veze nisu utjecale na ovaj slučaj." – rekao je. Bilo kako bilo, radi se o čistom slučaju sukoba interesa.

Pročitajte više