Bozanić: Željeli bismo da mediji budu što objektivniji informatori naše javnosti

ŽELJELI bismo da javna glasila budu što objektivniji informatori naše javnosti i da vrednuju događaje s obzirom na to koliko su prisutni u javnosti i izražavaju život građana, izjavio je zagrebački nadbiskup kardinal Jopsip Bozanić za današnjeg susreta s glavnim urednicima hrvatskih medija.

Taj tradicionalni suret, kojem je bio nazočan i riječki nadbiskup Ivan Devčić, predsjednik Odbora HBK za sredstva društvene komunikacije, priređen je u povodu 38. svjetskoga dana sredstava društvenog priopćavanja.

Kardinal je iznio stajalište koje se često čuje u javnosti kako su naši mediji u odnosu prema Crkvi dosta kritični i pomalo protivnički. Po njegovim riječima biskupi bi u Hrvatskoj željeli vidjeti veću otvorenost medija, veću mogućnost dijaloga. Pritom je odbacio ocjenu kako biskupi gledaju na medije kao sredstvo evangelizacije.

"Kad se upuštate u komentare, bila bi dobra stvar objektivno proučiti problem i biti što objektivniji", izjavio je zagrebački nadbiskup.

Odnos hrvatski medija i Crkve Bozanić je ocjenio dinamičkim, rekavši kako bi bilo dobro da "ne stanemo na čemu smo sada". "Želio bih da sve više promičemo slobodu i opće dobro, koje je hrvatsko dobro, i što manje služimo tuđim interesima", izjavio je kardinal.

Smatra kako je Hrvatska prema Europskoj uniji "malo u zaostatku". "Draže bi nam bilo da smo bili aktivniji i prisutniji na društveno-političkom planu", dodao je.

Bozanić je rekao kako biskupi surađuju s predstavnicima vlasti. Imao sam neke konkretne susrete i razgovore, izjavio je, dodavši kako je s ministrom obrane Berislavom Rončevićem danas razgovarao o služenju civilnoga vojnog roka svećenika.

Glede neradne nedjelje kardinal je opetovao kako je to bila građanska inicijativa. "Sada su na potezu Vlada i Sabor", rekao je, dometnuvši kako je nakon odluke Ustavnoga suda nastao vakum, ali sada je odgovornost na vlasti da građanima ponudi primjeren zakon.

Glavni urednik "Glasa Koncila" Ivan Miklenić u uvodu je govorio o odnosu Crkve prema Europskoj uniji te najavio susret kardinala Bozanića i predsjednika Europske komisije Romana Prodija na svršetku proslave Srednjoeuropskog katoličkog dana potkraj tjedna u austrijskom marijanskom svetištu Mariazellu.

Na upit o jezicima u Europskoj uniji Bozanić je, uz ino, rekao kako moramo tražiti način očuvanja našeg identiteta. Moramo biti otvoreni prema tuđem, ali oprezni i ponosni na svoje, rekao je Bozanić.

Za susreta je razdijeljeno Papino pismo "Mediji i obitelj: rizik i bogastvo" u prigodi ovogodišnjega svjetskog dana medija.

Pročitajte više