Bozanićeva uskršnja čestitka: Zajedništvo i izdaja za istim stolom



HAŠKA presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču u uskršnjoj se poruci zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, niti na jednom mjestu izravno ne spominje. No, prikriveno je značenje u Bozanićevoj poruci o izdaji, kušnjama, istini i pravednošću nemoguće izbjeći.

"Hrvatski su vjernici stoljećima snažno proživljavali to središte liturgijske godine i u njemu tražili novo izvorište za svoju vjeru i usklađenost života s Božjim naumom. Upravo je duhovnost vazmenoga ciklusa oblikovala divna ostvarenja naših kulturoloških izričaja i to u trenutcima velikih kušnja. Ni ove godine nismo pošteđeni kušnja", poručio je Bozanić u svojoj čestitci.

Suočavanje s odukama koje "ranjavaju istinu i zanemaruju pravednost"

"Uronjenost u Kristovo otajstvo zahtijeva od nas da se suočimo s ljudskim prosudbama, osudama i odlukama koje ranjavaju istinu i zanemaruju pravednost. No, upravo Kristov križ govori o neraskidivome savezu Boga s čovjekom i o proslavi u poniženju", nastavlja Bozanić, koji ističe da vjernike svaki dan Velikog tjedna vodi u susret sa suprotnostima: "s jedne strane zajedništva s Bogom, a s druge odbacivanja tog zajedništva".


"I dok će se oko ulaska na vrata Jeruzalema i ljudskih srdaca mnogi naći u zajedništvu, i dok će se radovati Isusovoj blizini, drugi će prihvatiti snagu razdora i u poklik: Hosana! unijeti urlik: Raspni ga! koji će postajati sve jači i prodorniji. Nada slabi, a Božja je blizina sve manje prepoznatljiva. Nedjelja muke Gospodinove podsjeća nas da je naša vjera uronjena u proturječnosti povijesti", naglašava Bozanić.

"Izdaja za stolom zajedništva"

"I na Veliki četvrtak primjećujemo proturječje u kojem živi kršćanska ljubav. Za istim stolom zajedništva našla se i neizreciva izdaja koja ne uzmiče čak niti pred blagim Isusovim pogledom i riječju prijatelj. No, Bog nam je darovao Euharistiju i zato da zajedništvom Kristova stola otklanjamo i ublažujemo mrak trpljenja, tamu savjesti i snagu zla", tvrdi zagrebački nadbiskup koji tvrdi da je "Isus osuđen jer je vraćao u život, ozdravljao, unosio svjetlo istine i oslobađao srca ljudi od zla".

"Dragi vjernici, pripremajući se za dolazak Svetog Oca u Hrvatsku, iskušavani događajima koji nas žele skrenuti s puta Istine i Života, suočimo se sa svojim iskustvima u kojima ćemo, nedvojbeno, pronaći i nezadovoljstva te iskustvo grijeha, ali ne previdimo Krista koji dolazi k nama, koji se sagiba pred nama da nas zamoli za poniznost i da nas očisti, koji nas poziva za svoj stol, a prazninu i razočaranja preobražava u novi život", podsjetio je Bozanić na Papin dolazak u Hrvatsku, naglasivši da se vjernici "ne smiju bojati svoje nemoći, već se oslanjati i pouzdavati u Božju svemoć".

Pročitajte više