BOŽIĆNE JASLICE U NAPULJU SLAVE 780-GODIŠNJU TRADICIJU

Božićne jaslice slave ove godine svoj 780. rođendan, a njezini ljubitelji iz cijelog svijeta hitaju u Napulj, gdje se cijela jedna četvrt, Spaccanapoli, bavi izradom likova svetaca i prizora Kristova rođenja. L

Jaslice je, prema tradiciji, izumio sv. Franjo Asiški na Božić 1223. On je prvi došao na ideju da Isusovo rođenje obilježi živim jaslicama, s ljudima i životinjama, u špilji u Grecciu, mjestašcu koje se uzdiže na osamsto metara nadmorske visine, nedaleko od Rietija, 150 kilometara sjeverno od Rima.

No Napulj se ipak smatra središtem izrade jaslica u Italiji, jer u njemu djeluju navrsniji majstori tog zanata, "presepiari".

Majstori se natječu u maštovitosti kako bi privukli kupce i ne prezaju od anakronizama, pa se tako mogu vidjeti jaslice u kućištu starog televizora, ili u lopti usred nogometnog igrališta, s Maradonom među pastirima.

"Nakon pada Berlinskog zida jaslice su doživjele novi zamah u cijelome svijetu", kaže Antonio Capuano, iskusni obrtnik s brkovima poput Staljinovih.

U njegovu dućanu koji je u obiteljskoj kući, može se vidjeti šarolika zbirka kipova svetog Josipa, Djevice Marije, djetešca Isusa, pastira, figurica i minijaturnih predmeta iz svakodnevice koji su naslagani posvuda.

"U Napulju su jaslice često dio svakodnevnog života", kaže sin Antonia Capuana Luciano. Slikoviti gradski prizori nadahnjuju izradu jaslica manjih ili većih razmjera koje su često osvijetljene, a ponekad i animirane pomoću mehaničkih igračaka. Njihova se cijena kreće od pedeset do pet tisuća eura.

Ove se godine mehanički zubar pridružio izrađivačima pizza, prodavačima ribe, mesarima, brijačima i desetcima drugih igračaka sa smiješno jednostavnim kretnjama.

Među figurama ćete uz majku Terezu prepoznati i Sofiju Loren, dok su politički čelnici ove godine zanemareni, pa više nema Berlusconija i Busha koji su prerušeni u pastire.

"Nijemci su najvjerniji kupci", kaže Giuseppe Cesarini, kipar iz Ulice San Gregorio Armeno, u središtu četvrti. No žali što zbog prilika u svijetu nema "američkih i japanskih turista koji su likove svetaca kupovali kao suvenire".

"Ako je Napulj središte obrtnika koji izrađuju jaslice, Rim je još uvijek njihovo moralno središte", kaže Maria Carla Menaglia koja u vječnom gradu organizira izložbu koja slovi kao najveće okupljalište izrađivača jaslica.

Prema tradiciji, u Rimu se Božić prvi put slavio prije 1650 godina, prema kalendaru iz 354. Jaslice od mramora iz 1283., najstarije na svijetu, čiji je autor toskanski kipar Arnolfo di Cambio, nalaze se u bazilici sv. Marija Velika, gdje se klanjaju relikvijama pravih betlehemskih jaslica.

Papa Ivan Pavao II. potaknuo je oživljavanje tradicije. Pod njegovim se prozorima, na Trgu sv. Petra, već dvadesetu godinu zaredom postavljaju jaslice iz XIX. stoljeća s 4 metra visokim kipovima.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više