Božinović: Hrvatski građani imat će privilegiran ulazak u SAD, to ima par zemalja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, EPA

MINISTAR unutarnjih poslova komentirao je mogućnost bezviznog putovanja u SAD za većinu hrvatskih građana. Za turistička i poslovna putovanja ta mogućnost počinje danas.

"Potpisali smo cijeli niz sporazuma, uskladili naše sigurnosne protokole i povezali sigurnosne sustave. Prije svega, one vezane za putovanja putnika. U svega godinu dana smo se povezali s bazama putnika svih aviokompanija koje putuju u Hrvatsku, s FBI-jem, DEA-om, naše se informacija izmjenjuju svakodnevno", govori ministar Božinović, prenosi N1.

"Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj", kaže Božinović. Dodaje da su zbog pandemije morali biti vrlo inventivni pa su i međudržavni sporazumi potpisivani online.

 

Kaže da će hrvatski građani u SAD ulaziti po privilegiranom programu

No, Božinović dodaje da će hrvatski građani u SAD moći ulaziti po privilegiranom programu.

"Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Hrvatska biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry", rekao je ministar.

Podsjetimo, hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu.

"Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize", rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming u priopćenju dostavljenom medijima. 

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost. 

"Bio je to dug proces, no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza", navodi Fleming koji se raduje što će to "produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda".

O koroni

"Činjenica je da nam brojevi rastu. U ovom trenutku ne mogu ništa posebno najaviti. Prije nego što sam došao ovdje, pogledao sam gostovanje dr. Kaića jutros i preporučujem da svi to pogledate. Nakon dvije godine svi građani znaju koji su to načini da se najbolje zaštite", govori ministar. Ponavlja da je cijepljenje najbolji način da se izađe iz pandemije. "Cijepljenje je nešto što je u ovom trenutku najbolje rješenje za sve i moramo svi skupa pomoći onim građanima koji još imaju sumnje oko cijepljenja da se odluče zbog toga što će time najbolje pomoći sebi, svojim obiteljima i zajednici", kaže.

"Pratimo sve što se događa u drugim zemljama", poručuje ministar. "Razgovaramo i kompariramo."

Sukob oko Burčula

"Nisam u detaljima. Vidio sam priopćenje ministra Banožića. To je u svakom slučaju trokut predsjednik - ministar - načelnik Glavnog stožera, tako da ne bih dalje to komentirao", kaže.

Pročitajte više

 

Pročitajte više