Božinović o 100.000 propusnica: Ako se ovo nastavi, mjera nema smisao

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

MINISTAR uprave Ivan Malenica rekao je u petak da je od uvođenja sustava e-Propusnice u četvrtak izdano njih 100.000, od toga su 70 posto poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30 posto građani, no pozvao je građane da e-propusnice traže samo ako je to nužno.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da, ako se nastavi izdavati toliko puno propusnica, mjera nema smisla.

"Imamo neki ritam od 100.000 propusnica dnevno. Ako nastavimo tim ritmom, one bi s epidemiološke strane počele gubiti smisao. Ako radiš u istom mjestu, ne treba propusnica. Da firme daju propusnice onima koji moraju po nešto otići, pa ne može biti situacija da svi moraju dobiti propusnicu, tada se gubi smisao. Sve ovo ostaje digitalno zapisano. Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje firme nego u interesu zdravlja obitelji, nacije, da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i da daju samo na ono razdoblje kad treba da taj djelatnik napusti prebivalište", rekao je Božinović.

Kaže da će se Stožer prilagođavati ovisno o situaciji. Svjesni su, kaže, da postoje male općine i da su tu propusnice nužne.

"Mi osluškujemo, naravno da ćemo se prilagođavati svakoj situaciji, posebno kad se radi o manjim općinama", rekao je.

"Cijelo vrijeme balansiramo između dva zahtjeva koja su pred ovim Stožerom: kako održati povoljnu epidemiološku situaciju i kako omogućiti s druge strane da život ide dalje", rekao je Božinović.

"To je sustav koji je u vrlo kratko vrijeme odgovorio na one temeljne zahtjeve, posložio i uvezao nekoliko baza podataka, taj sustav funkcionira. Ako se pokaže potreba, može se produžiti. Dajte nam još dan, dva, najavit ćemo pravovremeno", rekao je Božinović.

Pročitajte više