Božinović: Osumnjičeni policajac iz Osijeka je u sustavu tek od kolovoza

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je gostovao u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada. Ministar je ponovno negirao tvrdnje kako je policija zataškavala slučaj ubojstva 21-godišnje studentice u Osijeku. Kao dokaz svog stajališta navodi da policajci nisu povjerovali u prvotnu dojavu da se radi o samoubojstvu.

"U roku od 24 sata sakupila je dokaze da se radi o kaznenom djelu sa zapriječenom kaznom do 8 godina zatvora, a DORH je to prekvalificirao u kazneno djelo sa zapriječenom kaznom do 10 godina zatvora. Da je bilo zataškavanja, sigurno se ne bi u kratkom roku došlo do toga da se osumnjičenog prijavi za vrlo ozbiljno kazneno djelo", kazao je Božinović.

Istaknuo je kako je struka zadužena za psihofizičku provjeru policajaca te da je osumnjičeni policajac u sustavu tek od osmog mjeseca. Potvrdio je da su u procesu osnivanje srednje policijske škole koju je Račanova vlada ukinula 2000. godine.

Odbacio optužbe HND-a

"Tadašnja vlada je 2000. ukinula srednju policijsku školu, što mislim da nije dobro jer nije isto idete li u školu četiri godine ili ste 11 mjeseci na prekvalifikaciji. Zato smo prije par godina pokrenuli srednju školu, ali za to treba vremena jer smo krenuli od nule", objasnio je. 

Ministar Božinović je odbacio optužbe Hrvatskog novinarskog društva da se u izmjene Kaznenog zakona ide kako bi se ušutkala "sedma sila". Tvrdi kako je cilj zaštititi kazneni postupak jer, pita se, koja je njegova svrha ako informacije cure, neovisno o tome jesu li one tajne ili nejavne. 

"To može utjecati na svjedoke, oni imaju pravo na privatnost. Interes kaznenog postupka je da se prikupi dovoljno dokaza kako bi sudu bilo jednostavnije da presudi na način koji će najbolje odgovarati onome što se počinilo. Što se tiče medija, novinari su ovdje apsolutno izuzeti od mogućnosti da budu odgovorni za nešto što će objaviti", rekao je. 

"Nećemo postati imigrantski hot-spot"

Božinović je kazao kako nema novih informacija i saznanja o pucnjavi prije tjedan dana na granici s BiH. Naglasio je kako se pucnjava dogodila na bosanskohercegovačkoj strani.

"Godinama se govorilo što se sve događa s one strane granice, ali to nije nailazilo na dovoljno razumijevanja. Njihov ministar kaže da tamo postoji afganistanska banda koja ne dopušta migrantima da prelaze granicu. Unutar EU se razmatraju politike protiv krijumčara, a mi smo već na 45% uhićenih krijumčara ljudi", napomenuo je. 

Podijelio je podatak o 900 uhićenih krijumčara i poručio kako se s tim problemom nose svaki dan. "Mi smo jedna od najaktivnijih policija na vanjskoj granici. Hrvatska sigurno neće postati imigrantski hot-spot", zaključio je. 

Pročitajte više