Božinović pita zašto je mlaćenje migranata njegova odgovornost. Zato što je ministar

Foto: Patrik Macek/Pixsell

"ZAŠTO bi to bila moja osobna odgovornost?" upitao je danas novinare prostodušni hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, suočen s još jednom snimkom koja upućuje na zaključak da hrvatska policija nemilosrdno udara migrante na državnim granicama, i tako postavio olimpijski rekord u pravljenju blesavim, omiljenoj sportskoj disciplini mnogih političara. Malo ih je koji se katkad, suočeni s nečim nepriličnim ili kompromitirajućim što su učinili oni ili njihovi suradnici, ne učine naivnima, pomalo šašavima, potpuno neupućenima.

 

Video: RTL

>> Božinović o snimci mlaćenja migranata: Zašto bi to bila moja odgovornost?

Mnogi su izvještavali o okrutnosti hrvatske policije. Ministar je optužbe uglavnom odbacivao

"Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?" pita ministar unutarnjih poslova dok gleda kako se netko na granici pod policijskom kontrolom iživljava nad ljudima. Hm, da, zašto? Možda zato što ste ministar, Božinoviću?

S vremena na vrijeme, uobičajilo se to, netko negdje objavi da na hrvatskoj državnoj granici uniformirane osobe mlate ljude koji su toliko nesretni da pokušavaju ući u Hrvatsku mimo legalnih graničnih prijelaza. Lani je The Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice, pisao da je hrvatska policija pljačkala i tukla migrante, govorilo se i o seksualnom zlostavljanju.

O okrutnosti hrvatske policije prema migrantima izvještavao je i Der Spiegel, na nju su upozoravali i UNHCR i razne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Svakih nekoliko mjeseci stigne informacija o zlostavljanju migranata i gotovo svaku Ministarstvo unutarnjih poslova hladno odbije kao neosnovanu.

I sada Božinović pita zašto bi on, ministar unutarnjih poslova, bio osobno odgovoran zbog prebijanja migrantskih bubrega. Da išta više ima smisla nazivati nevjerojatnim, ovo bi bilo nevjerojatno.

Premijer je zvao Božinovića. Zašto, ako ministar tvrdi da nije odgovoran?

Ipak novinari nisu prava adresa za rješavanje ministrove dileme. Andrej Plenković, Božinovićev šef, na današnjoj je sjednici vlade izjavio: "Ja sam odmah sinoć nazvao ministra Božinovića da se poduzmu sve mjere u okviru Ministarstva i policije i napravi opširno ispitivanje da vidimo o čemu se tu radi jer Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone. Očekujem izvješće od svih nadležnih službi što se zaista događa."

Nismo čuli što je premijeru odgovorio Božinović, ali da je dosljedan, vjerni ministar bi ga zapitao: "Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?!" Naravno, nije dosljedan, dosljednost ne vodi do ministarskog mjesta.

Krajem kolovoza prošle godine Plenković je potpisao Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova. Prema njezinim odredbama, a lako ih je provjeriti, dostupne su online, kabinet ministra ima, među ostalim, i službu za unutarnju kontrolu među čijim je brojnim zadacima - oprez: slijedi prepisivanje birokratskih formulacija - koordiniranje i usklađivanje provođenja "kontrole i nadzora zakonitosti, profesionalnosti i etičnosti rada policijskih službenika i drugih državnih službenika i namještenika Ministarstva". 

Ima tu i drugih srodnih nadležnosti, služba je na primjer dužna nadzirati i postupanje po prijavama i pritužbama građana. Ili pogledajte ovo: "Nadzire, po potrebi se uključuje u koordinirano postupanje s nadležnim ustrojstvenim jedinicama koje provode kriminalistička istraživanja složenijih kaznenih djela počinjenih od strane policijskih službenika i drugih državnih službenika i namještenika Ministarstva."

Sve to, dakle, odlukom vlade, radi kabinet ministra unutarnjih poslova. A ministar je, odlukom iste vlade, Davor Božinović.

Kolinda je još u ljeto 2019. godine govorila o policijskom nasilju na granici

Božinović je odgovoran, ali niti je jedini niti je glavni. Njegovi batinaši na državnim granicama samo provode državnu politiku. Još u srpnju 2019. godine Kolinda Grabar-Kitarović, tada predsjednica države, rekla je švicarskoj javnoj televiziji SRF: "Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren."

>> Kolinda u šokantnom intervjuu priznala da hrvatska policija krši zakone

Ministar unutarnjih poslova i tad je bio Božinović.

Ministar unutarnjih poslova i tada i danas provodi državnu politiku. Njemu i njegovim milinama - množina prezimena ravnatelja policije - prepušten je tek izbor tehnike, a ona je, ako je suditi po zapjenjenoj rulji na društvenim mrežama, točno onakva kakvu hoće građani ove zemlje. Ili barem oni među njima kojima nije skaredno veličati nasilje uniformiranih nad civilima, hrvatski pendrek na tuđinskim leđima, hrvatsku silu kao najkonkretniji preostali oblik veličanstveno mitologizirane državnosti. 

Božinović je odgovoran samo zato što je ministar u vladi Andreja Plenkovića. Vlada Andreja Plenkovića odgovorna je za "korištenje sile na terenu". Ovo ponavljamo ne zbog čitatelja, nego zbog ministra te nadređenih mu i podređenih bića. Profesionalci iz oblasti proučavanja psihe znaju da je u "osvještavanju" ključ rješavanja problema. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više