Bračni policijski par na prevaru u bankama podigao više od milijun kuna kredita

Foto: 123rf, Index

BRAČNI par Monika i Goran, inače zaposlenici MUP-a, optuženi su za krivotvorenje službenih dokumenata policijskih uprava u kojima su radili da bi nezakonito došli do kredita vrijednih više od milijun kuna, prenosi podravski.hr

Goran i Monika uspjeli su izvući materijalnu korist tako što je Monika krivotvorenim potpisima nadređenih ovjerila desetak zahtjeva za kredite i leasinge unoseći neistinite podatke o prosječnim plaćama koje je dvostruko uvećala. Polovica zahtjeva im je odobrena čime je Goran izvukao materijalnu korist u iznosu od 415.000 kn, a Monika oko 650.000 kn.

Kredite i druge financijske aranžmane odobrili su im Sberbanka, Autokuća Zubak, te Raiffeisen i Erste banka. U Zagrebačkoj, Slatinskoj, Addiko i Croatia banci zahtjevi su odbijeni.

"Da su okrivljenici manipulirali potvrdama poslodavaca i obračunskim platnim listama tako da su ih putem računala prepravljali, odnosno sačinjavali, unoseći lažne podatke o visini mjesečnih primanja, ukazuju i rezultati provedene pretrage računalne opreme, koja je od njih oduzeta. Iz pretrage je vidljivo da su okrivljenici na računalu imali skenirane brojne isplatne liste s potpisima ovlaštenih osoba i pečatima, IP obrasce, kao i izrađivane platne liste", navodi se u optužnici.

Općinsko državno odvjetništvo za Moniku traži osam, a za Gorana šest mjeseci bezuvjetnog zatvora. Optužnica još nije pravomoćna.

Banke i leasing kuće svoja će potraživanja morati tražiti u privatnim parnicama. 

Pročitajte više