Branimir Glavaš naređivao likvidacije srpskih civila?

"ODMAH likvidirati i onog drugog." - riječi su koje je, kako tvrdi bivši pripadnik Branimirove osječke bojne, izrekao Branimir Glavaš 1991. godine nakon što je jedan mučeni srpski civil pokušao pobjeći iz logora u kojem su bili mučeni i ubijani srpski civili s osječkog područja.

Tjednik Feral Tribune u novom broju donosi ekskluzivnu priču sastavljenu na osnovu iskaza kojeg je 6. srpnja Državnom odvjetništvu dao bivši pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne (BOB). On je, mučen grižnjom savjesti, odlučio javno progovoriti o ubojstvima civila u Osijeku, a cijeli se iskaz nalazi u Državnom odvjetništvu, što je Feralu potvrdio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Ubojstva civila u Osijeku nisu nepoznanica, međutim, ona su do danas ostala uvelike nerazjašnjena. No, svjedok pokajnik do u detalje je ispričao u čemu je on osobno sudjelovao, kao i što je vidio svojim očima te kakvu je Glavaš imao ulogu u svemu tome.

Glavaš je u vrijeme ratne 1991. godine obavljao dužnost sekretara za narodnu obranu, a kasnije je postao prvi čovjek obrane Osijeka. Svjedok je jasno potvrdio kako je Glavaš tada, ne samo znao za privođenja i mučenja civila, nego ih je osobno naređivao, te se bez njega ništa nije radilo.

"Nalazio sam se, s još nekoliko stražara u neposrednoj blizini garaža u koje su dovođeni civili. Rečeno nam je da se radi o četnicima, opasnim i naoružanim ljudima koji su radili na rušenju suvereniteta RH. Također nam je rečeno da na svaki pokušaj bijega otvorimo vatru." - tvrdi svjedok događaja, bivši pripadnik BOB-e.

U iskazu punom detalja svjedok je opisao kako je ispitivanje provođeno tako da su ispitivači u garažu ulazili s navučenim kapama preko glave i bejzbol palicama nakon čega su se čuli tupi udarci. Ulazili su u parovima, a nakon svakog izlaska odlazili su prema Glavaševu uredu iz kojeg bi se opet upućivali prema garažama. Svjedok je također spomenuo imena dvojice Srba za koje zna da su tada ubijeni, a riječ je o Đorđu Petroviću i Čedomiru Vučkoviću.

"Nakon ispitivanja u garažama, u dvorištu zgrade sadašnje osječke Županije, premlaćeni i polumrtvi zatočenici su ukrcavani u hladnjaču novosadskih registracijskih oznaka i odvoženi prema Dravi. Jednom prigodom je iz hladnjače ispao polumrtav čovjek, što je izazvalo Glavašev bijes." - tvrdi svjedok te dodaje kako se Glavaš smirio tek idući dan kada je čuo da je civil pronađen mrtav na osječkom Aninom groblju.

Svjedok je opisao još jedan događaj u kojem je Glavaš osobno zapovjedio da se likvidira zarobljeni srpski civil.

"Tog ljetnog osječkog dana, kad se već počeo spuštati sumrak, izmučen od boli jedan od dvojice zatočenika u garaži pokušao je potražiti spas. Čuli su se tupi udarci s unutrašnje strane garaže, a potom i škripa vrata. Jedan od zatočenih, sredovječni čovjek u bijeloj košulji kratkih rukava, koji ni po čemu nije sličio na opasnog četnika, izašavši iz garaže dočekan je hicima. Pucala su najmanje dvojica stražara i čovjek je brzo pokošen. U dvorištu današnje upravne zgrade Županije nastala je strka. Čuvši pucnjeve, druga zatočena osoba od straha se nije ni pomaknula." - opisuje očevidac.

"Tada se pojavio Glavaš. Naredio je da se druga osoba iz garaže smjesta likvidira. Odmah likvidirati i onog drugog. Baš tako je rekao." - tvrdi u svom iskazu očevidac događaja. Feral nadalje piše kako je kroz garaže u dvorištu današnje zgrade Županije u Dubrovačkoj 30, prošlo nekoliko desetaka ljudi, a svi su oni ispitivani na isti način.

Osim u garažama u Dubrovačkoj ulici, zarobljenici su ispitivani i mučeni i u jednoj privatnoj kući koja se nalazi na istoj adresi, a svjedok događaja navodi kako je u nekoliko navrata bio u toj kući te da mu je poznato što se ondje događalo.

Jednako tako o događajima u spomenutoj kući poznato je bilo i Branimiru Glavašu bez kojega se nije moglo ništa odvijati, tvrdi svjedok. On nadalje navodi kako je postojao još jedan punkt za ispitivanje i mučenje zatočenih civila, a radi se o kamionu osječke tvrtke "Mobilia" koji je bio smješten u bivšoj vojarni JNA tzv. "Crvenoj kasarni".

"U tom je kamionu bilo smješteno nekoliko vojnika zarobljenih iz vojarni bivše JNA, no većina u kamionu su bili civili. U kamionu su bili zaključani najmanje tjedan dana, a tamo su i jeli i obavljali nuždu." - tvrdi svjedok.

"Osobno sam vidio kada se nakon nekoliko dana zatočeništva, jedan civil nekako izvukao i sakrio pod vozilo. Stražari i vojnici su ga primjetili i počeli vikati da izađe ispod vozila, no on je to odbijao. Tada su ga ispod kamiona izrešetali." - priča bivši pripadnik BOB-e.

I na kraju, dokle je išla uloga Branimira Glavaša tijekom rata možda najbolje svjedoči priča o atentatu na "Oca Slavonije" koju je u rujnu 1991. objavio Slobodni tjednik pokojnog Marinka Božića. List je tada objavio priču prema kojoj je na Glavaša pokušan atentat, a tom je prilikom atentator ubijen. Uz tekst je objavljena fotografija mrtvog muškarca u bijeloj košulji kratkih rukava koji je bio potpisan kao Đorđe Petrović.

No Feralov novinar je isražajući priču došao do frapantnog podatka kako na slici nije Petrović već Čedomir Vučković na čijem su licu bile vidljivi tragovi od kiseline iz akumulatora, za koju svjedok tvrdi kako su ju zatočenici BOB-e tijekom ispitivanja morali piti.

Šokantno je i to da se imena Petrovića i Vučkovića nalaze na popisu poginulih civila u monografiji "160. osječka brigada", a Slobodni tjednik je tog istog Petrovića prije više od deset godina proglasio opasnim četnikom i atentatorom na Branimira Glavaša.

Pročitajte više