Branitelj iz Slavonskog Broda se vezao za klupu i štrajka glađu

NEZADOVOLJAN provedbom pojedinih pravilnika iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja pred zgradom Općinskoga suda u Slavonskome Brodu štrajk glađu započeo je Antun Vlašić Šeki, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata 1990. - 1991. Brodsko-posavske županije.

On se jutros u 10 sati lancima vezao za klupu u parku ispred suda i tvrdi kako će na taj način prosvjedovati do završetka lokalnih izbora. Od te namjere mogao bi odustati jedino ako resorno ministarstvo u Slavonskom Brodu organizira okrugli stol o problemima braniteljske populacije.

Antun Vlašić (41) u ratu je ranjavan dva puta i 30-postotni je invalid. Ne boluje od PTSP-a. Kaže kako je svoj status riješio, ali u nemogućnosti da pomogne i članovima svoje udruge u rješavanju statusnih pitanja odlučio se na "ovaj očajnički čin".

Posebno je nezadovoljan, kaže, stalnim promjenama Pravilnika o stupnju oštećenja organizma.

"Godinama se borim za zakon koji neće biti podložan promjenama politike i nove vlasti. Tražimo zakon koji će se raditi na načelima prava i pravednosti, a ne prema načelu ekonomičnosti, što znači - država nema novca", kaže Vlašić. Prosvjed je namjerno organizirao u vrijeme kampanje za lokalne izbore jer smatra da političari branitelje koriste u predizborne svrhe.

Potporu u prosvjedu dala mu je nekolicina prijatelja i kolega iz udruge od kojih su neki, kažu, s njim spremni ostati cijelu noć.

Vlašića su obišli i predstavnici brodskog Tima za psihosocijalnu pomoć koji su o svemu obavijestili i resorno ministarstvo. Spremni su i posredovati u organiziranju okruglog stola o problemima branitelja.

Pročitajte više