LICEMJERNI CIRKUS Bivši branitelj i osuđeni bludnik nagradio očajnog falsifikatora Jakova Sedlara

Foto: Slavko Midžor/ Pixsell, Screenshot: YT

UDRUGE branitelja Domovinskog rata dodijelile su nagradu "Veliko zlatno srce" redatelju Jakovu Sedlaru. Kako kažu, redatelj filmova Gospa i Četverored, uvelike je svojim radom pridonio borbi hrvatskog naroda za slobodu.

Uz Jakova Sedlara i njegov rad vežu se brojne kontroverze. Riječ je o nacionalistički nastrojenom redatelju, ali to nije najveći njegov problem. Veći je problem što se radi i o falsifikatoru. Njegov prošlogodišnji film "Jasenovac- istina", osim što se radi o krajnje revizionističkom uratku, vrvi plagiranim dokumentima.

Tako je u filmu prikazana naslovnica zagrebačkog Vjesnika na kojoj piše: "Mnoge leševe iz Jasenovca Sava je donijela do Zagreba". U filmu je ta naslovnica korištena kao snažan argument laži o Jasenovcu da bi se ispostavilo da Vjesnik nikada nije objavio tu naslovnicu.

Ustvari, jasno je vidljivo da se radi o krajnje nevještoj fotomontaži u kojoj nije korišten ni dobar font niti naslov u novinama izgleda iti malo uvjerljivo. Što je najgore, tekst ispod ni na koji način nije odgovarao bombastičnom naslovu.

Sedlar se, nakon što je afera izbila baš u travnju prošle godine, nevješto pravdao.

"Nisam čitao tekst ispod naslova. Zašto bi mi to izgledalo sumnjivo, to je bio originalni list. Da sam ja dobio fotokopiju, ja bih išao gledati sve. Gledajte, bila su četiri lista i tekst o Jasenovcu se nalazio na unutrašnjim stranicama", izmotavao se u razgovoru za N1 televiziju kontroverzni redatelj.

Sedlar je tada tvrdio da za sve ima "svoje tajne izvore", no nije znao odgovoriti kako tekst ispod naslova o Jasenovcu uopće ne odgovara naslovu. Također nije znao reći ništa ni o tome da naslov koji je objavljen u njegovu filmu uopće ne odgovara fontu koji je koristio Vjesnik. Nemušto je odgovorio na pitanje, rekavši da se taj Vjesnik uopće ne može naći u arhivi.

"Ne mogu vam kazati tko su ljudi koji su meni prodavali stvari. To su vam lopovi koji su se toga domogli na različite načine. Oni neće reći da su lopovi, uvijek će vam reći da su to naslijedili ili dobili od nekoga", neuvjerljiv je tada bio Sedlar.

No, čini se da braniteljskim udrugama ovakvi nevješti falsifikati napravljeni u svrhu povijesne revizije nisu smetali da mu daju nagradu.


 

Na uručenje nagrade stigao i ministar

Štoviše, ratnim veteranima ne da ne smeta činjenica što se Sedlar osramotio prošlogodišnjim falsifikatom, već je na svečanosti uručenja 5. po redu "Velikog zlatnog srca" u prostorima Zagrebačkog Velesajma bio nazočan i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata ZV Željko Baća naglasio je da je Sedlar iznimni kazališni i filmski redatelj te promicatelj istine o Domovinskom ratu.


"Mi, hrvatski branitelji dodjeljujemo ovo priznanje izuzetnom čovjeku koji je svojim umjetničkim i drugim ostvarenjima, između ostalog, značajno pridonio borbi hrvatskoga naroda za slobodu, zbog pomaganja hrvatskim braniteljima te angažmana u promicanju vrijednosti slobodne i samostalne hrvatske države", rekao je.

Nagradu mu dao osuđeni bludnik

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata '91 Mladen Pavković rekao je da je Sedlar često bio osporavan od kolega u Hrvatskoj, ali da se njegovi filmovi s uspjehom prikazuju na stranim festivalima. Dodao je da je on autor hrvatskih filmskih ostvarenja poput "Gospe" i "Četveroreda" te da su njegov rad prepoznali i hrvatski branitelji.

Zahvalivši se na priznanju, Jakov Sedlar je rekao kako nema nagrade koja bi mu bila "srcu draža" jer dolazi s "adrese onih koji su najzaslužniji za ostvarenje onoga što je sanjao, kao i generacije Hrvata prije njega, a to je samostalna država".

Zanimljivo, Pavković, koji moralizira nad činjenicom što se Sedlara osporava, prije mjesec dana je nepravomoćno osuđen zbog bluda na sedam mjeseci uvjetnog zatvora. Osuđen je zbog bludne radnje nad djevojkom koja je u trenutku počinjenja (ne)djela, prije gotovo četiri godine, imala 18 godina. Nad djevojkom je bludničio u svom uredu, gdje je djevojka radila preko Student servisa.

"Proglašen je krivim što je dana 22. srpnja 2013. godine tijekom prijepodnevnih sati u Koprivnici, u svom uredu u Dugoj ulici, u cilju zadovoljavanja spolnoga nagona, za vrijeme dok je ona obavljala poslove prijepisa, prišao njenom radnom stolu i iznenada je protiv njene volje zagrlio i prislonio svoja usta na njena, kojom prilikom je svoj jezik stavio u njena usta", stoji u obrazloženju presude s Općinskog suda.

Dosad su “Veliko zlatno srce” primili dr. Nela Sršen, Mladen Pavković, Anja Šovagović Despot i Milan Bandić.

 

Pročitajte više