Brat Davora Filipovića radi na istom fakultetu kao Vice. I on je doktorirao u Osijeku

Foto: Instagram

MARIO FILIPOVIĆ, četiri godine mlađi brat Davora, nedavnog HDZ-ova gradonačelničkog kandidata u Zagrebu, treći je splitski HDZ-ovac koji je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i potom postao predavač na Pomorskom fakultetu u Splitu. Prije njega to su uspjeli Vice Mihanović, aktualni predsjednik splitskog ogranka stranke, autor disertacijskog bestselera o kojem smo pisali više puta, te Mate Perišić, jedan od osnivača HDZ-a i direktor državnog Plovputa. I o njemu smo vas informirali, Plovput mu je platio 102 tisuće kuna troškova doktorskog studija.

Za razliku od brata, mlađi Filipović nije istaknuti član partije, barem nam dosad nije zapeo za oko, ali ime smo mu našli na šestom mjestu HDZ-ove liste za kotarske izbore održane 2018. godine u Splitu. Nije ušao u vijeće Gradskog kotara Lokve.

U košarkaškoj karijeri imao probleme sa Splitom i Cibonom

U medijima je spominjan tijekom bratove kandidature, podsjećalo se na njegovu košarkašku karijeru, u kojoj je, prema medijskim napisima, blokirao račune košarkaških klubova Cibone i Splita, gdje se konfrontirao i s Nikolom Vujčićem.

"Tijekom sezone bio sam izložen sustavnom maltretiranju i mobbingu. Postoje svjedoci koji tvrde da je Nikola Vujčić vršio kontinuirani pritisak da ne igram, nego da igraju igrači iz njegove Akademije", napisao je Filipović u priopćenju prije devet godina. Godinu ranije sukobio se s Ciboninim vodstvom. Prema pisanju medija, ono nije bilo zadovoljno njegovim igračkim izvedbama i nije mu ni plaćalo ugovoreno, pa su završili na arbitraži.

Nakon košarkaške okrenuo se znanstvenoj karijeri. Na Sveučilišnom studijskom centru za stručne studije u Splitu završio je 2009. godine Trgovinsko poslovanje, a tri godine kasnije i specijalistički diplomski stručni studij Trgovinsko poslovanje, stekavši naziv stručnog specijalista trgovinskog poslovanja.

Od 2016. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Potom je otišao na Ekonomski fakultet u Osijeku, gdje je 2016. godine okončao poslijediplomski specijalistički studij Organizacija i management. Iduća bitna godina u znanstvenoj biografiji mu je 2018., kad na splitskom Sveučilišnom studijskom centru za stručne studije završava diplomski sveučilišni studij Forenzika, modul Forenzika i nacionalna sigurnost i stječe akademski naziv magistra forenzike. Pročelnik studija forenzike u tom je času bio Davorov i Mariov otac Ivica Filipović.

Na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Mario je stjecao predavačke vještine: od 2016. do 2019. godine kao vanjski stručni suradnik izvodio je vježbe iz kolegija Marketing, Poduzetništvo, Menadžment i Menadžment ljudskih resursa, a od 2019./2020. na Pomorskom fakultetu u Splitu izvodi vježbe iz kolegija Računovodstvo i financije I.

Konačno, 31. svibnja 2019. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obranio je doktorsku disertaciju pod nazivom Modeliranje odnosa revizije i upravljačkih struktura u kreditnim institucijama i stekao akademski naziv doktora društvenih znanosti iz znanstvenog polja ekonomije.

Radio je u obiteljskoj revizorskoj tvrtki Fimar pa u BDO Croatia, čiji je suosnivač prema podacima iz sudskog registra. U predstojećoj će akademskoj godini, prema aktualnim planovima Pomorskog fakulteta, predavati čak šest kolegija: Menadžment u brodarstvu i lukama (s Perišićem), Tehnologija luka i terminala, Logistički sustavi u prometu, Računovodstvo i financije I, Računovodstvo i financije II i Pomorski strategijski menadžment I.

Trio osječkih doktora predaje na Pomorskom fakultetu u Splitu

Da nam se ne bi predbacivale skrivene misli, ne tvrdimo da je u Filipovićevu osvajanju akademskih vrhova po Slavoniji i Dalmaciji bilo nelegalnosti, samo nižemo činjenice. One kažu da imamo poveću grupu splitsko-dalmatinskih HDZ-ovaca koji su odjurili u, geografski ne baš bliski, Osijek da bi pohađali poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu. Trojica među njima sa statusom doktora potom su dobila priliku stečeno znanje podijeliti sa studentima Pomorskog fakulteta u Splitu. O dvojici, Mihanoviću i Perišiću, pisali smo više puta.

Zato nam je zanimljiv Filipović.

Naravno, nazvali smo ga, predstavili se, rekli da je, koliko nam je poznato, treći čovjek iz splitskog HDZ-a koji je nakon doktorata na Ekonomskom fakultetu u Osijeku angažiran na Pomorskom fakultetu u Splitu, pa nas zanima zašto baš Osijek. Filipović je odgovorio:

"Gospodine Matijaniću, drago mi je da se čujemo, hvala lijepa na Vašoj pažnji. Međutim, ja sam usred sastanka te bih molio da se čujemo nekad kasnije, popodne. Bit ću vam zaista dostupan, tako da ljubazno molim za razumijevanje."

Poslušali smo ga i nazvali u dogovoreno vrijeme.

"Kod mene nema, gospodine Matijaniću, nikakvih tajni. To, za početak. Htio bih istaknuti da bih Vam odgovorio na sva pitanja, ali bih, jednako tako, zamolio da to bude pisanim putem. Tako da, svakako bih istaknuo, da bi to bilo u razumnom roku, što se tiče mojih odgovora. Ne bih Vas razvlačio, ali bih molio da to bude u pisanoj formi", kazao nam je u drugom razgovoru Filipović.

Pitali smo što smatra razumnim rokom.

"Pa, pazite, respektirajući moje poslovne obveze, ja vjerujem da bi to bilo nekakvo realno vrijeme, dva do tri dana. Dakle, nipošto sedam, deset, petnaest dana. Dakle, zaista bih se potrudio da to bude u što skorijem vremenu. Imate moju riječ, zaista, evo vidjet ćete, ali molio bih da to bude pisano, da se izbjegne bilo kakva sumnja u interpretaciju", odgovorio je Filipović.

Poslali smo mu sljedeća pitanja: 

Poslije Vice Mihanovića i Mate Perišića treći ste član HDZ-a - ili osoba bliska HDZ-u - koja je doktorirala na osječkom Ekonomskom fakultetu i, potom, postala profesor na Pomorskom fakultetu u Splitu. Kako ste odabrali baš osječki Ekonomski fakultet, tko Vam ga je preporučio? Postoji li neko unutarstranačko preferiranje baš te visokoškolske ustanove? Na Pomorskom fakultetu dosta je profesora iz HDZ-a. Smatrate li da su članovi HDZ-a privilegirani kod dobivanja posla?

Pitali smo ga o vezama s HDZ-om i o košarkaškoj karijeri

Otkad je Vaš otac angažiran na Sveučilišnom studijskom centru za stručne studije i je li bio pročelnik Odjela za forenziku u času kad ste magistrirali? Bili ste kandidat na kotarskim izborima 2018. godine u Splitu na listi HDZ-a. Jeste li aktivan član stranke i namjeravate li se snažnije angažirati u stranačkom životu? Kako komentirate slučaj doktorata predsjednika splitskog HDZ-a Vice Mihanovića?

I, na koncu, tijekom gradonačelničke kampanje Vašega brata mediji su podsjetili na Vašu košarkašku karijeru. Prije desetak godina pisalo se da ste blokirali račune košarkaških klubova Split i Cibona. Kako je to okončano?

Filipovića smo SMS-om obavijestili da smo poslali pitanja. Četrdesetak minuta kasnije odgovorio je s "Hvala". I to je bilo zadnje što smo od njega čuli. Prestao nam je odgovarati na pozive i poruke. Od časa kad smo se čuli do trenutna pisanja ovog teksta prošlo je osam dana.

Pročitajte više