UHLJEBISTAN

Brat nove ministrice je pomoćnik ravnatelja HZMO-a. Prije je bio policajac

Foto/montaža: Index/FaH/Pixsell/Miranda Cikotic

NOVI ministar rada i mirovinskog sustava,Josip Aladrović, kojeg je Plenković izvukao iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kao zamjenu za Marka Pavića čija je nesposobnost u korištenju europskih fondova nagrađena portfeljem ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, za pomoćnika ravnatelja HZMO-a predložio je svog suradnika Šimu Šiljega. 

>> Tko je Tolušićeva nasljednica? Govorila je kao Željka Markić

Preuzeo dužnost četiri dana prije imenovanja

Ništa nije neobično kada neki šef napreduje pa sa sobom koju stepenicu više povuče i svoje suradnike. Hijerarhija tako funkcionira, a birokracija se samooplođuje. No Šimo Šiljeg ima jednu značajku po kojoj je njegovo imenovanje za pomoćnika ravnatelja HZMO-a posebno zanimljivo. Šimo Šiljeg je brat rođeni, najrođeniji, nove ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Na zatvorenom dijelu 174. sjednice vlade održane 22. kolovoza vlada je imenovala Šiljega pomoćnikom ravnatelja HZMO-a. U izvještaju sa zatvorenog dijela sjednice stoji da Šiljeg na dužnost stupa četiri dana ranije, 18. kolovoza. 

Ministrica već kažnjena zbog sukoba interesa

Moglo bi se pomisliti da je u pitanju neka mućka, nepotizam, da je ministrica Marija Vučković već u prvih mjesec dana mandata uspjela uhljebiti brata. Ne bi joj bilo prvi put da je u sukobu interesa, još 2013. godine kažnjena je s 4000 kuna globe jer je istovremeno bila zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana i članica Nadzornog odbora komunalnog poduzeća u Pločama. No ministrica Vučković otada je nešto naučila.

Tehničko pitanje, a Vučković se izuzela od glasanja

"Točno je da je gospodin Šiljeg brat ministrice poljoprivrede Marije Vučković te se prigodom glasovanja o navedenom imenovanju ministrica Vučković izuzela od glasovanja, što je uneseno i u Zapisnik", poručili su nam iz vlade.

Dakle, ministrica je kolegama rekla da je riječ o njenom bratu, ako to već nisu znali, pa se izuzela od glasanja i njihovoj savjesti prepustila da ga imenuju ili ne. Oni su ga imenovali. Iz vlade su nam poručili da je riječ zapravo o tehničkom pitanju usklađivanja sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika i da je Šimo Šiljeg i prije obavljao posao pomoćnika te da zadovoljava sve potrebne kvalifikacije te da ima iskustva na rukovodećim radnim mjestima.

HDZ ga imenovao u nadzorne odbore pošte i željeznica, a u policiji je bio skoro 15 godina

Šimo Šiljeg rukovodeće iskustvo prije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje skupljao je u policiji. U njegovoj kartici pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa stoji da je prije nego što je došao u HZMO bio policijski službenik za obradu kriminaliteta. No Šiljeg nije bio obični policajac. U policiji je proveo skoro 15 godina.

Bio je načelnik Odjela za državljanstva Ministarstva unutarnjih poslova te načelnik za upravne i inspekcijske poslove. Ta mu je pozicija donijela i imenovanja u nadzorne odbore. Tako je bio član Nadzornog odbora HŽ Holdinga nakon sječe kadrova Božidara Kalmete. Sjedio je i u Nadzornom odboru Hrvatske pošte odakle ga je smijenio SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić. Policijski službenici po zakonu ne mogu biti članovi političkih stranaka, pa ako Šiljeg nije kršio zakon, u HDZ se učlanio u periodu između 23. siječnja 2017., kada je napustio MUP, i 14. veljače 2017., kada je došao na dužnosničku poziciju u HZMO-u. Iz povijesti njegovih imenovanja i razrješenja očito je da je i kao policajac bio blizak HDZ-u.

Stan i kuća u Zagrebu, voćnjaci u Opuzenu

Šimo Šiljeg u svojih 45 godina, prema podacima iz imovinske kartice, uspio je steći stan u Zagrebu površine malo manje od 50 kvadrata, a na dar je dobio i kuću s okućnicom u Zagrebu od 119 kvadrata. Naslijedio je nekoliko voćnjaka u Opuzenu, a osim 63 dionice Hrvatskog Telekoma vlasnik je i dviju tvrtki. Obje se bave izdavaštvom i uslugama. U trenutku popunjavanja imovinske kartice 2017. godine, dakle po odlasku iz MUP-a, Privrednoj je banci bio dužan 441 tisuću kuna uz mjesečni anuitet od 2700 kuna.

Pročitajte više