Brat bivšeg suca priznao: Godinama smo novac iz stečajeva trošili na kuće, aute...

Foto: PIXSELL, Nikola Cutuk

Brat nekadašnjeg stečajnog suca Mihaela Kovačića na sudu je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om na kaznu od 11 mjeseci rada za opće dobro. Još dvoje sučevih suradnika priznalo je da je za njega primalo novac izvučen iz tvrtki u stečaju. To su nova saznanja u aferi koja je razotkrivena prije pune tri godine, prenosi N1.

Sudac je, prema USKOK-ovoj optužnici koju je njegov brat sada priznao, godinama nalagao isplate s računa stečajnih dužnika. Radio je to dok je još bio sudac u Sisku, nakon čega je prešao na Trgovački sud u Zagrebu.

Sve je trajalo 13 godina

Afera je počela, tvrdi USKOK, još u srpnju 2008. godine, a sve je trajalo do njegovog uhićenja u veljači 2021. godine. Način djelovanja je, prema optužnici, bio uvijek isti – Kovačić je kao stečajni sudac pisao i dostavljao na provedbu Računovodstvu suda naloge i zaključke, kojima nalaže nezakonite isplate s računa Sudskog depozita Trgovačkog suda u Sisku i Trgovačkog suda u Zagrebu na svoje privatne račune i račune članova svoje obitelji i poznanika.

Plaćanja su prikazivana kao isplate vjerovnicima stečajnih dužnika ili vjerovnicima stečajnih masa za koje su vođeni stečajni postupci.

Ukradeni novac uložio i u nekretnine

Svom bratu je, prema sporazumu o priznanju, u lipnju 2009. na račun prebacio iznos od 51.850 kuna s računa stečajnog dužnika Željezare Sisak. Na još par računa u istom danu prebačeni su slični iznosi.

Tijekom 2010. brata je angažirao za izvlačenje sredstava, koje je kasnije, kako je brat priznao, sudac uložio u svoju kuću i vikendicu.

Krajem travnja 2013., dok je, prema optužnici, skupljao novac za kupovinu novog vozila, sudac Kovačić nalagao je isplate na više računa, među kojima je bio i račun tvrtke koju je formalno vodio njegov brat. Isplaćeno mu je nešto više od sto tisuća kuna.

I drugo dvoje optuženika koji su danas priznali krivnju dobilo je po 11 mjeseci rada za opće dobro.

Nitko od njih neće morati vratiti izvučeni novac budući da je utvrđeno da su sve, čim su podigli, predali sucu Kovačiću. On je također još na početku postupka priznao krivnju, no kasnije je odlučio sve negirati. Optužnica protiv njega i dvoje stečajnih upravitelja koje USKOK tereti da su mu pomagali još nije potvrđena.

Pročitajte više