Bratu Lea Paurevića tri i pol godine zatvora za prodaju heroina

JOSIP PAUREVIĆ, mlađi brat poznatog splitskog redara Lea Paurevića, osuđen je nepravomoćno na tri i pol godine zatvora zbog prodaje 100 grama heroina Ivenu Metikošu, sinu slikarice Sanje Metikoš, koja je svojedobno uhvaćena u Turskoj s kilogramom heroina.

Policija pustila dilera, poticala ga na prodaju?!

Metikoš je uhvaćen u studenome prošle godine, nedugo nakon što je izašao iz Paurevićeve Opel Astre. Predao je policajcima heroin, no Paurevića su "digli" tek mjesec dana kasnije. Pretragom kuće pronašli su još 100 grama heroina, više od 30 tisuća kuna i 1.200 eura.

Branitelj Evelin Tonković oštro je kritizirao rad policije. Nitko, naime, nije vidio predaju droge između Paurevića i Metikoša. Nije mu jasno kako su onda mogli pustiti Paurevića kad su toliko bili sigurni da je prodao heroin Metikošu. Čini mu se da su njegova branjenika na taj način poticali na daljnju prodaju droge. Drži da prodaja ničim nije dokazana i da Paurevića mogu osuditi jedino za 100 grama heroina, koji je nađen u njegovoj kući. U biti, radilo se tek o 30 grama heroina, ostatak otpada na punilo, istaknuo je Tonković. Ni novac nije neki problem jer Paurević radi kao redar, pedantno je obrazložio.

Nije, međutim, uvjerio suca Damira Romca i njegovo vijeće. Paurević je na koncu osuđen za prodaju. Metikoš ga nije odao, no složio je prilično neuvjerljivu priču kako je heroin uzeo od nekog Dale na Pojišanu pa mu je ovaj dao 50 grama heroina više nego što je trebao. Gledao je kako će uhvatiti autobus, i to samo za jednu stanicu do kuće, ali je u taj čas naišao njegov prijatelj Paurević pa ga je on povezao. Metikoš je, inače, nedavno osuđen na tri godine i dva mjeseca zbog svojih 100 grama heroina. Pušten je na slobodu, za razliku od Paurevića, kojem je produljen pritvor.

"Imao sam dosta novca jer sam radio kao redar na dva mjesta"

U obrani nije previše kazao. Tek da je imao dosta novca jer radi kao redar na dva mjesta, a radio je i nešto oko nekog auta. Sudu je predstavio obiteljsku situaciju, o drogi ni slova. Nije uopće htio odgovarati na pitanja. Brat Leo bivši je policajac. Pozvali su ga na razgovor oko pljačke središta Hrvatskih pošta u Kopilici, no protiv njega nije bilo dokaza pa je pušten, za razliku od prijatelja Joze Certe, šefa kaštelanske Hvidre, koji je nedavno osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja srpskim pljačkašima. Leo Paurević je bio s Certom i kad ga je nožem u vrat teško ranio osuđeni ubojica Vicko Rožić. 

Pročitajte više