Brazilski predsjednik objavio plan za zaustavljanje sječe šuma u Amazoniji do 2030.

Foto: EPA

BRAZILSKA vlada objavila je da planira ispuniti obećanje o zaustavljanju sječe šuma u Amazoniji do 2030. uz pomoć pojačane policijske stege i drugih mjera protiv ekoloških zločina u najvećoj svjetskoj tropskoj prašumi.

Pod bivšim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom Brazil se pridružio paktu iz 2021. kojim se više od 140 zemalja obvezalo na globalno zaustavljanje deforestacije do 2030. Ljevičarski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, koji je naslijedio Bolsonara, učinio je to središnjom točkom svoje ekološke politike.

"Uništene šume će se obnoviti"

Akcijski plan za sprječavanje i kontrolu rašumljivanja u Amazoniji usklađuje politiku više od deset ministarstava do kraja Lulinog mandata 2027. godine.

Njime se poziva na pojačano korištenje obavještajnih podataka i satelitskih slika u praćenju kriminalnih aktivnosti, regulaciju vlasništva nad zemljom i korištenje ruralnog registra kako bi se pratilo ispravno upravljanje šumama koje se smatraju vitalnima za usporavanje globalnih promjena.

Uništene šume će se obnoviti, a prirodna vegetacija povećati putem inicijativa za očuvanje i održivo upravljanje šumama, navodi se u planu.

"Stvaranje sustava za praćenje drva, stoke..."

Među akcijama koje će se provesti vlasti će provjeravati informacije iz financijskog sustava s ruralnim registrom i drugim bazama podataka te satelitskim snimkama kako bi se iskorijenili ilegalna sječa i uzgoj stoke.

Obavještajni financijski podaci mogu primjerice ukazati na kretanje gotovine kojom se plaća oprema poput motornih pila za sječu ili bagera za ilegalno rudarenje zlata.

Plan također predviđa stvaranje sustava za praćenje drva, stoke i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Amazonije, u vrijeme kad zemlje koje uvoze ta dobra sve češće traže dokaz da ona ne dolaze iz iskrčenih šuma.

Planom se također želi razviti zelena ekonomija kojom bi se Amazonija održala bez sječe, koja će uključivati certifikate za šumske proizvode, tehničku pomoć proizvođačima, proviziju za infrastrukturu, energetsku i internetsku vezu, kao i poticaje za ekoturizam.

Pročitajte više

 

Pročitajte više