Brazilski Trump pokušava uhljebiti svog sina u Americi

Foto: EPA

JAIR Bolsonaro, krajnji desničar, izabran je za predsjednika Brazila nakon uspješne izborne kampanje inspirirane kampanjom američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je ujedno predložio svog sina za veleposlanika u SAD-u, javlja BBC.

Mjesto veleposlanika upražnjeno još od travnja

Najmlađi Bolsonarov sin Eduardo (35) trenutačno radi kao kongresmen i savjetnik je svog oca u vanjskoj politici. Položaj veleposlanika Brazila u SAD-u je upražnjen još od travnja, kada je dotadašnji veleposlanik otišao u mirovinu. Ako Eduardo prihvati veleposlanički posao, morat će podnijeti ostavku na mjesto kongresmena u Brazilu.  

Eduardo je nazvan brazilskim "ministrom vanjskih poslova iz sjene" jer ima jak utjecaj na svog oca i njegove ideje o vanjskoj politici. Bolsonaro kaže da će ga imenovati na tu poziciju ako sin prihvati taj položaj, no imenovanje bi morao odobriti Senatski odbor za vanjske poslove.

Obiteljska proamerička i proizraelska politika novog Brazila

I predsjednik i njegov sin imaju proamerički stav, mijenjajući do sada tradicionalno mnogo suzdržaniju politiku Brazila. Tako je Eduardo otvoreno proizraelski orijentiran, dok je u prošlosti Brazil bio znatno oprezniji u svojoj vanjskoj politici prema arapskom svijetu. 

Bolsonaro koristi nekoliko članova svoje obitelji kao svoje službene savjetnike. Njegov najstariji sin Flavio je senator, dok je Carlos član gradskog vijeća u Rio de Janeiru. 

Trump je također poznat po imenovanju članova svoje obitelji na političke pozicije. Kći Ivanka mu je savjetnica usmjerena na edukaciju i ekonomsko osnaživanje žena i njihovih obitelji, kao i na otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast.  

 

Pročitajte više