BRČKO: PROSVJEDOVALO SE NA TREĆU GODIŠNJICU DISTRIKTA

Pedesetak vlasnika privatnih zemljišta na kojima je smještena tržnica Arizona mirno je u subotu prosvjedovalo pred hotelom u Brčkom protiv eksprorpijacije njihove zemlje a koju žele provesti vlasti čiji su predstavnici u subotu upriličili prijam povodom trogodišnjice Distrikta Brčko.L

U jesen 2002. izbio je spor između vlasnika privatnog zemljišta i vlasti Distrikta, koje žele nacionalizirati dio privatnih posjeda na prostoru tržnice ´Arizona´ i njezinim preuređenjem spriječiti sve rašireniji šverc i nezakonitosti.

Prosvjednici su nosili transparente s porukama ´Ambasadori borite se protiv mita i korupcije u distriktu´, ´Zaštitite ljudska prava u distriktu i Arizoni´, ´Pravo na imovinu imamo svi ili... samo privilegirani?´, ´Svi smo mi Hrvati kad je u pitanju ekspoprijacija´, ´Govorite o povratku, a tjerate nas s naših ognjišta´.

Vodstvo prosjvednika organiziranih u udrugu Ravne objavili su priopćenje kojim pozivaju vlasti da u ponedjeljak dođu na posljednji razgovor o riješenju situacije u vezi s uređenjem tržnice Aarizona.

Vlasnici zemljišta, mahom Hrvati s područja bivše općine Ravne-Brčko, obrazlažu svoje protivljenje eksprorpijaciji tvrdnjama da će njihovo zemljište biti predano talijanskom investitoru, odnosno tvrtki koja je također u privatnom vlasništvu.

Nitko od predstavnika vlasti nije želio komentirati okupljanje.

Pročitajte više