Bremenska kolekcija izložena u Moskvi usprkos skandalu

KOLEKCIJA od 364 crteža i platna, koju je 1945. jedan časnik Crvene armije pokupio kraj Bremena, izložena je u Muzeju arhitekture u Moskvi, usprkos skandalu koji je u Rusiji izbio zbog predviđenog vraćanja kolekcije u Njemačku.

Kolekcija predstavlja djela Rafaela, Tiziana, Duerera, Rubensa, Rembrandta, Goye i Delacroixa, koja su od subote trebala biti izložena u Bremenu.

Iako je kolekcija već trebala biti vraćena u bremenski muzej Kunsthalle, rusko državno tužiteljstvo zaustavilo je postupak prije dva tjedna, tvrdeći da bremenski muzej prvo treba dokazati da je zaista vlasnik umjetnina.

"Ova je kolekcija simbol dramatičnih povijesnih odnosa između Rusije i Njemačke", ustvrdio je ruski ministar kulture Mihail Švidkoj na otvorenju izložbe u subotu. David Sarkissian, direktor Muzeja arhitekture, izjavio je da žali što se izložba otvara pod dojmom "političkog skandala".

Ministar je prošlog utorka u tužiteljstvu dobio upozorenje, nakon što je donio odluku o povratu kolekcije u Njemačku. Duma, ruski donji dom parlamenta, usvojio je prije toga odluku kojom od predsjednika Putina zahtijeva za zaustavi vraćanje kolekcije, jer su zastupnici ocijenili da je njezina vrijednost 1,5 milijarde dolara, iako je procjena Švidkoja između 30 i 50 milijuna dolara.

Prema stručnoj procjeni ruske aukcijske kuće Guelos, vrijednost kolekcije je 23,4 milijuna dolara, no anonimni službenik Muzeja arhitekture tvrdi da je stvarna vrijednost "tri do četiri puta veća".

"Prema zakonu, u slučaju vraćanja kolekcije u Bremen, imamo pravo zadržati 20-50 posto djela", tvrdi predsjednik odbora za kulturu Dume Nikolaj Gubenko i zaključuje da se sudbina kolekcije "treba odlučiti na sudu".

Kunsthalle pristaje ostaviti Rusiji samo "19 crteža i jednu Goyinu sliku", koja predstavlja najvrednije djelo od 4,6 milijuna dolara, izjavio je direktor muzeja Wulf Herzogenrath. Njemački veleposlanik u Rusiji Hans-Friedrich von Ploetz izjavio je da je Berlin "Rusiji predao sve dokumente" potrebne za dokazivanje vlasništva.

Von Ploetz smatra da ruski skandal "ne mijenja bit stvari, već samo datum" povrata kolekcije.

"Nadam se da će razum prevladati i da će kolekcija biti vraćena vlasniku, bremenskom muzeju. Moj suprug je o tome uvijek sanjao", izjavila je Julija Baldina, udovica Viktora Baldina, koji je ova djela poklonio Muzeju arhitekture 1947. godine.

Baldin, koji je preminuo 1997., u civilu se bavio restauraterstvom i postao direktorom Muzeja arhitekture, u čijem je arhivu kolekcija bila držana u tajnosti sve do 1991. godine. Napisao je nekoliko pisama u kojima je sovjetskim čelnicima predlagao vraćanje kolekcije u bremenski muzej Kunsthalle, no bez odgovora. Kolekcija će biti izložena u Moskvi do 13. travnja.


Pročitajte više