Brijuni: Svjetski kongres uzgajivača nojeva

Na Brijunima je danas počeo trodnevni svjetski kongres nojara koji je okupio stotinjak uzgajivača nojeva i stručnjaka iz Hrvatske i drugih zemalja. L

Član Upravnog odbora Europskog vijeća uzgajivača nojeva Zdravko Pandur ocijenio je da je hrvatsko nojarstvo još u povojima.

Najavivši da će uskoro biti otvorena klaonica nojeva u Koprivnici, istaknuo je kako na našem tradicionalističkom tržištu još nema dovoljno mjesta za nojevinu pa je budućnost uzgoja u izvozu.

Klaonica u Koprivnici potaknut će razvoj hrvatskog nojarstva, naglasio je Pandur, dodavši kako se u Hrvatskoj uzgaja oko tri tisuće nojeva na farmama, a samo bi ih se za talijansko tržište moglo uzgojiti deset tisuća na godinu.

Istaknuo je da hrvatske nojare za sada snažno prati struka, a nadaju se da će dobiti i državne poticaje.

Izvozno je tržište nezasitno nojevinom pa bi se u Hrvatskoj, koja ima sjajne uvjete za jeftin uzgoj nojeva, mogle proizvesti velike količine nojevine, tvrde stručnjaci na svjetskom kongresu nojara na Brijunima.

Organizator skupa je Europsko vijeće uzgajivača u suorganizaciji sa zagrebačkim Veterinarskim i Agronomskim fakultetom, Centrom za peradarstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta i hrvatski ogranak WPSA.

(Hina) xdspo ydd

Pročitajte više