Britanac koji je 2021. došao u Windsor sa samostrelom: "Htio sam ubiti kraljicu"

Screenshot: YouTube

BRITANAC kojeg je policija 2021. uhvatila u dvorcu Windsor s napunjenim samostrelom priznao je krivnju za veleizdaju, posjedovanje oružja i prijetnju ubojstvom. Jaswant Singh Chail (21) provalio je u dvorac na Božić 2021. noseći masku.

Kraljica Elizabeta II. tada se nalazila u rezidenciji, a mladić je uspio doći blizu njezinih apartmana. Kada ga je policajac uhvatio na posjedu, rekao mu je da je došao ubiti kraljicu.

Pola sata prije provale u Windsor 21-godišnjak je na TikToku objavio video u kojem je rekao da se osvećuje za masakr iz kolonijalnog doba koji se dogodio u Indiji, u Amritsaru, 1919. godine.

"Došao sam ubiti kraljicu"

Chail se danas izjasnio krivim za optužbe prema drugom odjeljku Zakona o izdaji iz 1842., zajedno s posjedovanjem oružja i prijetnjama ubojstvom. Chail se javio videovezom iz sobe u duševnoj bolnici Broadmoor. 

Na prethodnom saslušanju rečeno je da je malo nakon 8:10 ujutro na Božić časnik kraljevskog zapovjedništva za zaštitu bio na dužnosti u uniformi kod privatnog dijela dvorca. 

"Kraljica je u to vrijeme bila u svojim privatnim apartmanima, a vrata su dopuštala neposredan pristup apartmanima. Nikad nije otvoren za javnost", rekla je tužiteljica Kathryn Selby.

Policajac je vidio Chaila kako polako hoda privatnim posjedom pa su počeo približavati. Dok je koračao prema njemu, policajac je vidio da Chail ima kapuljaču preko glave i masku. Policajac je masku opisao kao "nešto iz filma osvetnika". 

Samostrel bio spreman za paljbu

Policajac je otključao svoj pištolj za omamljivanje pa upitao mladića može li mu kako pomoći. "Ovdje sam da ubijem kraljicu", odgovorio mu je mladić. Policajac je tada shvatio da mladić drži samostrel te mu je rekao da baci oružje i klekne. On ga je poslušao te ponovio da je došao ubiti kraljicu.

Policajcu se pridružio još jedan časnik za zaštitu koji je Chailu stavio lisice. Mladić je uhićen zbog posjedovanja oružja i provale na zaštićeno mjesto.

Utvrđeno je da je samostrel bio napunjen klinom i spreman za paljbu.

Kada je htio ubiti kraljicu, imao je 19 godina

Chail, koji je u vrijeme pokušaja napada imao 19 godina, rođen je u Winchesteru i britanski je državljanin. Bio je nezaposlen, ali je prije toga radio u lokalnom supermarketu Co-op i živio je sa svojim roditeljima i sestrom blizankom u Hampshireu.

Nije bio ranije osuđivan niti je bio u policijskoj nacionalnoj bazi. Chail se nalazi u bolnici za mentalno zdravlje Broadmoor. 

Na kraju je 14. veljače prošle godine proglašen sposobnim za suđenje, a optužen je 2. kolovoza. 

Pročitajte više