Britanac sa ženom otišao na medeni mjesec u Ugandu. Ubili ih islamisti

Ilustracija: EPA

BRITANAC i njegova supruga iz Južnoafričke Republike ubijeni su u napadu islamističkih pobunjenika dok su bili na medenom mjesecu u Ugandi. Napad se dogodio u utorak navečer na cesti u Nacionalnom parku Queen Elizabeth. Ubijen je i vodič iz Ugande, a islamisti su zapalili njihovo vozilo. 

Nacionalni park Queen Elizabeth je udaljeno područje na jugozapadu Ugande blizu granice s Kongom, piše Sky News. Vlasti su za napad okrivile Savezničke demokratske snage (ADF), skupinu povezanu s Islamskom državom, koja je trenutno na meti ugandskih trupa u Kongu.

ADF se bori protiv dugogodišnjeg predsjednika Ugande

Predsjednik Yoweri Museveni obećao je uloviti ubojice. "Bio je to kukavički čin terorista koji napadaju nedužne civile i tragičan za par koji je bio tek vjenčan te je posjetio Ugandu na svom medenom mjesecu. Naravno, ti će teroristi platiti vlastitim bijednim životima", poručio je Museveni na X-u.

Policija je priopćila da je "agresivno progonila" pobunjenike nakon što su "trojica ubijena, a njihovo safari vozilo spaljeno". ADF je formiran u Ugandi. Povezuje ga se s brojnim napadima na civile. U lipnju je optužen za ubojstvo najmanje 41 osobe, uglavnom studenata, u udaljenoj ugandskoj zajednici blizu granice.

Međutim, napadi u nacionalnim parkovima i oko njih su rijetki jer su u tim područjima raspoređene specijalizirane policijske jedinice. ADF se protivi vladavini predsjednika Yowerija Musevenija, koji je na čelu zemlje od 1986. i američki je saveznik. Uganda i Kongo pokrenuli su kopnenu i zračnu operaciju protiv ADF-a u prosincu 2021., a ugandske vlasti tvrde da su ubile više od 560 boraca.

Pročitajte više