Britanci: Gubici ruskog zrakoplovstva premašuju proizvodne kapacitete

Foto: EPA

U SVOM najnovijem izvješću o ratu u Ukrajini britansko ministarstvo obrane objavilo je procjenu stanja ruskog zrakoplovstva i njihovih gubitaka u tom vojnom sektoru od početka invazije na Ukrajinu.

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je da je Rusija izgubila više nego dvostruko zrakoplova u Ukrajini u usporedbi sa sovjetsko-afganistanskim ratom, podsjećaju Britanci. Prema njegovim tvrdnjama, u Ukrajini su izgubili 278 zrakoplova, dok je u Afganistanu ta brojka iznosila 119.

Iako ministarstvo nije moglo neovisno potvrditi ove brojke, navode da je nedostatak ruske vojske u sektoru zrakoplovstva vjerojatno pogoršan lošom obukom, gubitkom iskusnih posada i povećanim rizicima u gustim zonama ukrajinske protuzračne obrane.

"Mala je vjerojatnost da će se to promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci. Gubici ruskih zrakoplova vjerojatno znatno premašuju njihove kapacitete za proizvodnju novih konstrukcija zrakoplova. Vrijeme potrebno za obuku kompetentnih pilota dodatno smanjuje sposobnost Rusije da obnovi borbeno zrakoplovstvo", stoji u njihovom izvješću.

Pročitajte više