Britanci iz Londona protjeruju iranskog veleposlanika i traže još teže sankcije za Iran

OČEKUJE se kako će današnjim sastankom europskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu dominirati tema odnosa s Iranom.

Strasti su posljednjih dana došle do točke usijanja, s malo šansi da se izglade diplomatskim putem. Kao predvodnik "hajke" na Iran isplivala je Velika Britanija, koja je iranskim diplomatima u Londonu jučer dala rok od 48 sati da napuste zemlju.

Takav rezolutan stav posljedica je napada na britansko veleposlanstvo u Teheranu prije dva dana, kada je stotinjak studenata upalo u ambasadu paleći britanske zastave i automobile, zahtijevajući odlazak britanskih diplomata iz Teherana. Prethodno je Iran britanskom veleposlaniku dao rok od dva tjedna da napusti zemlju, zbog sankcija koje su uvedene Iranu. Britansko osoblje već je napustilo Teheran, a isto su iz mjera predostrožnosti učinili i norveški, njemački, francuski i nizozemski diplomati.

Može li si Europa u ovom trenutku priuštiti skuplju naftu?

"Ukoliko neka zemlja nama onemogući da normalno obavljamo diplomatske funkcije na njenom teritoriju, onda ne može očekivati pravo da ima funkcionalno veleposlanstvo kod nas", kazao je britanski ministar William Hague uoči summita. Dodao je kako će na sastanku od europskih kolega tražiti dodatnu "intenzifikaciju ekonomskog pritiska na Iran, a posebno izolaciju financijskog sektora".

Takav bi apel mogao naići na pozitivan prijem kod Francuza, koji i sami zahtijevaju žešće sankcije, ali je upitno hoće li sve zemlje to podržati, ili će biti i onih koje će razmišljati pragmatično. Naime, potpuni europski embargo na iransku naftu mogao bi značajno povećati cijenu nafte na tržištu i to u trenucima kada si Europa zbog recesije i dužničke krize ne može priuštiti dodatne troškove.

Pročitajte više