Britanci objavili dokument "Spremni za rat?" i zaključili: "Nismo spremni"

Foto: EPA

Britanski parlamentarci upozorili su da njihova vojska neće biti spremna za rat "visokog intenziteta" ako ne poprave nedostatak osoblja i opreme. Iz Odbora za obranu Donjeg doma skupštine poručili su da osoblje odlazi brže nego što regrutiraju novo te da moraju poboljšati uvjete u vojsci, prenosi BBC. Napisali su da se mora prekinuti taj "začarani krug" kako bi se mogli suočiti s rastućim prijetnjama. Prioriteti su povećanje regrutacije i zadržavanja u vojsci, napisali su iz Ministarstva obrane.

Prošli mjesec general sir Patrick Sanders, glavni zapovjednik vojske i načelnik glavnog stožera, zatražio je da počne treniranje volonterske građanske vojske koja će biti spremna za rat na kopnu. Upozorio je da povećanje broja vojnika rezervista neće biti dovoljno. Naglasio je prijetnju koju Rusija predstavlja nakon invazije na Ukrajinu te ukazao na to da druge europske države pripremaju svoje populacije za ratno stanje. Zatražio je i bolje opremanje i modernizaciju vojske.

Dokument "Spremni za rat?"

Sir Patrick i prije je zagovarao da UK treba veću vojsku, koju sada čini 73.000 vojnika, a 2010. godine u njoj je bilo 100.000 vojnika. U izvješću odbora za obranu, koje je pripremilo nekoliko stranaka, "Spremni za rat?", parlamentarci su napisali da "kad god vojska treba djelovati, pokaže se da je prenapregnuta te da je spremnost za rat visokog intenziteta niska zbog tempa operacija i drugih obveza."

Rekli su da su sve zabrinutiji zbog krize u regrutaciji i ostanku u vojsci, kako redovnog osoblja, tako i rezervista. Napisali su da "nije iznenađujuće što više ljudi odlazi iz vojske nego što u nju ulazi". Dodali su i da vlada ne čini dovoljno da to suzbije.

1.95 milijardi funti iz proračuna predviđeno je za rezerve municije, ali taj novac možda će biti iskorišten za krpanje rupa u resursima. Ove godine utrošit će ukupno 50 milijardi funti na obranu, a u sljedećem desetljeću povećali su ukupne troškove za obranu na 288,6 milijardi dolara. Ministarstvo obrane planira podići troškove obrane na nekih 2,5% BDP-a.

Teške odluke

Parlamentarci su zatražili od Ministarstva obrane da razmisli i napravi plan alokacije novca koji im je obećan planovima proračuna za 2022. i 2023. Odbor je zatražio i poboljšanje procesa nabavke te povećanje britanskog industrijskog kapaciteta, poglavito za proizvodnju municije u kontekstu rata u Ukrajini, ali i kao pripremu za budući rat. To bi trebalo uključivati i čuvanje opreme koja se više ne koristi.

Sir Jeremy Quin, parlamentarac koji predsjedava Odborom, opisao je britansku vojsku kao "vojsku svjetske klase čije osoblje pokazuje golemu hrabrost i fleksibilnost, odgovara na veliki raspon kriza i prijetnji diljem svijeta bez okolišanja te nikad ne posustaje u zadaći obrane nacije."

Usprkos tim riječima, upozorio je na "stalni polagani pad u operacijama i obvezama" te na pad u regrutaciji i ostanku u vojsci. Rekao je da vlada mora početi donositi teške odluke: ili će uložiti puno u vojsku, ili će jasno odlučiti da bi prioritiziranje vojske ostavilo manje resursa za druge stvari." 

Ministar obrane Grant Shapps rekao je da se UK mora pripremiti za "sve opasniji svijet" u kontekstu prijetnji koje predstavljaju Kina, Rusija, Iran, Sjeverna Koreja i terorističke skupine. Rekao je da ne može dati točan datum kada će vlada dostići ciljanu razinu ulaganja u vojsku. Rekao je da će to biti "kada gospodarske prilike to dopuste."

Pročitajte više