Britanci: Rusi su u jednom ukrajinskom napadu izgubili preko 300 ljudi

Foto: EPA

BRITANSKO ministarstvo obrane je, po informacijama svojih obavještajaca i ljudi s terena, objavilo novu analizu stanja u Rusiji.

Britanci tako kažu da su Rusi u jednom napadu na prvi dan nove godine izgubili preko 300 ljudi.

"Rusija je vrlo vjerojatno imala preko 300 žrtava u napadu na zgradu u kojoj su smještene trupe u Makijiviki kod Donjecka 1.1.2023. Procjenjujemo da je većina ubijena ili nestala, a ne da su ranjeni", pišu Britanci.

Nakon napada rusko ministarstvo obrane napravilo je rijedak korak, odnosno priznalo je gubitke javno, rekli su da je poginulo 89 osoba, dodaju Britanci. "Ruski dužnosnici vjerojatno su procijenili da nije održivo izbjegavati komentare u svjetlu raširenih kritika na račun ruskih zapovjednika zbog ovog incidenta", pojašnjavaju.

"Razlika između broja žrtava koje je Rusija priznala i vjerojatno stvarnog ukupnog broja žrtava naglašava sveprisutno prisustvo dezinformacija u ruskim javnim objavama", dodaje se.

To je vjerojatno kombinacija namjernog laganja koje odobravaju viši čelnici i netočnih izvješća nižih dužnosnika koji tako umanjuju svoje propuste, zaključuju Britanci.

Pročitajte više