Britanci: Rusi uvode vojnu obuku u škole, učenici će pucati iz AK-47 i bacati bombe

Ilustracija: EPA

BRITANSKO ministarstvo obrane danas piše o tome kako se spremaju reforme u ruskom obrazovnom sustavu. Britanci pišu kako će Rusi kroz predmet Osnove sigurnosti života uvesti osnovnu vojnu obuku pa će učenici rukovati kalašnjikovima i bombama.

"Posljednjih je tjedana rusko ministarstvo obrazovanja dalo više detalja o uvođenju prethodno najavljenog plana za uključivanje osnovne vojne obuke u ruski srednjoškolski program", pišu Britanci.

Predmet će se, dodaju, zvati Osnove sigurnosti života. Unutar tog predmeta učenici će imati obuku s jurišnim puškama iz serije AK, popularnim kalašnjikovima. Također, učit će rukovati i ručnim bombama.

"Nastava će postati obvezna od 1. rujna 2023. Osim toga, u prosincu 2022. ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja objavilo je program Osnove vojne obuke za sveučilišne studente", dodaju Britanci.

Britanci upozoravaju da se atmosfera u Rusiji sve više militarizira. Ovaj novi potez je, kažu, na tragu onoga što je postojalo u Sovjetskom savezu. Slična obuka je postojala za vrijeme SSSR-a, a zadržala se do 1993. godine, kad je ukinuta.

Pročitajte više

 

Pročitajte više