Britanija priznala genocid nad Jezidima

Ilustracija: EPA

VELIKA BRITANIJA službeno je priznala da je Islamska država počinila djela genocida protiv Jezida u Iraku 2014. To priznanje, objavljeno povodom komemoracije upriličene devet godina nakon zvjerstava ISIL-a nad jezidskom manjinom, dolazi nakon odluke njemačkih sudova, stoji u priopćenju britanske diplomacije.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, pripadnica Jezida, pozdravila je važnu gestu, izražavajući nadu da će London sada tražiti pravdu za žrtve procesuiranjem boraca ISIL-a rođenih u Velikoj Britaniji. Svijet si ne može dopustiti ostaviti pripadnike ISIL-a na slobodi, jer bi to bila poruka da se nekažnjeno može ubijati, naglasila je Murad.

Britanci su već priznali Holokaust i Srebrenicu

Ovo je peti put da Velika Britanija priznaje genocid, nakon Holokausta, Ruande, Srebrenice i Kambodže. Savezni sud u Njemačkoj potvrdio je početkom godine presudu jednom bivšem borcu ISIL-a za genocid i zločine protiv čovječnosti u Iraku. ISIL je u kolovozu 2014. izvršio napad na planinu Sinjar, povijesni dom jezidske manjine u sjevernom Iraku.

Tisuće muškaraca iz te kurdofone zajednice, koju džihadisti smatraju heretičkom, bile su masakrirane. Žene su bile otete i prodane džihadistima ili odvedene u seksualno ropstvo. I danas se na Sinjaru ekshumiraju tijela iz masovnih grobnica. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od 2700 ljudi je nestalo.

U međunarodnom pravu, genocid je priznat od 1948. Konvencijom Ujedinjenih naroda koja navodi niz zločina koji ga čine, uključujući ubojstva počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina.

Pročitajte više