Britanija traži od žrtava prisilnog braka da si same plate troškove spašavanja

Foto: 123rf

BRITANSKO Ministarstvo vanjskih poslova traži od državljanki Velike Britanije koje su prisilno udate u drugim zemljama da si same plate troškove spašavanja ili uzmu zajam od Ministarstva, javlja The Times, a prenosi BBC.

Prema istrazi koje je proveo The Times, Ministarstvo je od onih žrtava koje nisu imale dovoljno novca za avionsku kartu, hranu ili smještaj tražilo da uzmu zajam kako bi same pokrile troškove svog povratka u Veliku Britaniju. 

Neki zastupnici u parlamentu osudili su takvu praksu i nazvali je "nemoralnom".

Potpisuju ugovor o zajmu

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obećao je kako će detaljno istražiti cijelu situaciju i zamolio je britanske dužnosnike u stranim zemljama da djeluju "humano i samilosno".

Naime, The Times je otkrio kako su veleposlanstva britanskim državljanima prisiljenima na brak u drugim zemljama pomagala pri pristupu vlastitom novcu ili pri kontaktu s drugim članovima obitelji ili organizacijama koje bi im mogle financijski pomoći. No, u slučaju da žrtve nikako nisu mogle smoći novac, Ministarstvo je od njih tražilo da potpišu ugovor o financijskom zajmu prije nego im pomogne da se vrate kući u Veliku Britaniju.

Prema službenim podacima, u periodu od 2016. do 2017. godine, Ministarstvo je pomoglo 82 osobe da se vrate u Britaniju, a pritom je izdano 12 zajmova. Ministarstvo je tako posudilo 7.765 funti (oko 64.000 kuna) najmanje osmero žrtava.

Među žrtvama prisilnog braka kojima se pomoglo prošle godine, nalazilo se i sedam žena koje su bile zatočene u "popravnoj školi" u Somaliji.

Ako se zajam ne vrati na vrijeme, iznos se povećava

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su se hitni zajmovi koristili kako bi se pomoglo ranjivim osobama u visokorizičnim situacijama, a kada im druge opcije nisu bile dostupne. No, budući da im se pomagalo iz "javnih sredstava, postoji obveza vraćanja novca u dogledno vrijeme". U većini slučajeva, osoba je morala predati svoju putovnicu Ministarstvu kako bi dobila kredit. Putovnica se nije vraćala sve dok vlasnik putovnice tj. žrtva prisilnog braka ne otplati svoj kredit u cijelosti. Ako se zajam nije otplatio nakon šest mjeseci, ukupni iznos se uvećao za 10%.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta Tom Tugendhat izjavio je kako će zastupnici "postavljati pitanja o ovakvoj odredbi".

"Ministarstvo vanjskih poslova se s pravom može ponositi na odjel koji se hvata u koštac s postupcima prisilnog braka, ali nikako ne bismo trebali naplatiti najugroženijima njihovu vlastitu zaštitu ili ih odvratiti od toga da ju zatraže", napisao je Tom Tugendhat na Twitteru.

Takva politika je "moralno neispravna"

Aisha Gill, vodeća stručnjakinja za problematiku prisilnih brakova i profesorica kriminologije na Sveučilištu Roehampton, napisala je na Twitteru kako je takva politika "moralno neispravna". 

"Zaštita ne bi trebala imati cjenik", napomenula je Aisha Gill.

Pročitajte više