Britanija upozorila svoje građane na hrvatske taksiste. Evo što odgovaraju iz HGK

Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL

Udruženje cestovnog prometa HGK predložilo je pet mjera za daljnji razvoj taksi djelatnosti, to jest podizanje njegove kvalitete i sigurnosti, koje između ostalog uključuju uvođenje strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače, kao i uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika.

Udruženje je tako reagiralo na nedavno izdanu preporuku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije o potencijalnom riziku od seksualnih napada u taksi prijevozu u Hrvatskoj, priopćila je danas Hrvatska gospodarska komora (HGK).

"Postoji prostor za poboljšanje"

Iako smatraju da se radi o nepotpunoj slici te djelatnosti u Hrvatskoj, koja posluje u skladu sa svim zakonima i pravilima struke, iz udruženja kažu da to ne znači da ne postoji prostor za poboljšanje.

Tako su predložili reviziju Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a s ciljem uvođenja strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače i podizanje standarda za dobivanje dobrog ugleda, koji je neophodan za obavljanje ove djelatnosti.

Istovremeno, iz udruženja su pozvali na dosljedno provođenje postojećeg zakona.

Prijedlozi Udruženja cestovnog prometa

Nadalje, predložili su i uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika s detaljima o njihovim vozilima i službenim cijenama kako bi se osigurala transparentnost poslovanja.

Prijedlog je i uvođenje posebnih taksi registarskih tablica koje bi bile obavezne za vozila koja obavljaju taksi usluge, kao dio Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i dodatno označavanja svih taksi vozila.

Iz udruženja su poručili i da će nastaviti poticati kontinuiranu edukaciju gostiju tijekom cijele godine o sigurnim praksama u taksi prijevozu kako bi se povećala svijest o njihovim pravima i obvezama..

Naposljetku, sugeriraju i izradu prvog taksi kodeksa u Hrvatskoj, koji će postaviti etičke i profesionalne standarde za taksiste te pridonijeti poboljšanju ugleda struke.

"Cilj nam je podizanje sigurnosnih standarda"

"Cijenimo napore britanskog ministarstva da zaštiti svoje državljane, no želimo istaknuti da su ovakvi incidenti iznimka, ne pravilo. No, to ne znači da ne postoji prostor za poboljšanje regulative, podizanje kvalitete usluge te zaštite klijenata od pretjeranih naplaćenih iznosa, što je postala učestala pojava tijekom ljetnih mjeseci.

Cilj nam je i podizanje sigurnosnih standarda u našem sektoru kako bi se osigurala najviša razina sigurnosti za sve naše putnike", izjava je Petra Dragića iz udruženja, koja se prenosi u priopćenju.

Uz navedene mjere, rekao je Dragić, udruženje će također raditi na promicanju pozitivne percepcije taksi zanimanja u Hrvatskoj. "Želimo postati istinski ambasadori naše zemlje i pružiti izvrsnu uslugu s visokim standardima sigurnosti", poručio je.

Pročitajte više