Britanka umrla u rijeci tijekom terapije ledenom vodom. Patolog: Bila je pretila

Foto: Facebook

Britanka Kellie Poole (39) je u travnju prošle godine umrla tijekom terapije hladnom vodom, nakon što je uronila u ledenu rijeku. Istraga je pokazala da joj je stalo srce. Poole se prvotno nakon ulaska u vodu smijala i šalila sa svoje dvije prijateljice, no ubrzo se požalila na glavobolju i srušila u rijeku.  

Sudionici terapije su je izvukli na obalu rijeke Goyt u Derbyshireu i pozvali hitnu pomoć, a bolničari su je proglasili mrtvom na mjestu događaja. Jučerašnja istraga je pokazala da je temperatura vode tada iznosila 10.7 stupnjeva Celzijevih, piše Daily Mail

Poole i njene prijateljice su rezervirale tretman disanja i uranjanja u hladnu vodu kod instruktora Kevina O'Neilla koji ovo iskustvo naplaćuje oko 230 eura. O'Neill ima 18.000 pratitelja na Instagramu, a sebe opisuje kao kvalificiranog instruktora i terapeuta hladnom vodom. Mrtvozornik Peter Nieto je tijekom jučerašnje istrage kazao da takva vrsta terapije uopće nije regulirana. 

"Nas tri smo se držale za ruke, smijale i dobro zabavljale"

Alex Killeen-Fitzgerald, prijateljica stradale Poole, ispričala je kako su prije ulaska u vodu s O'Neillom vježbali tehnike disanja, ali kako je izgledalo da je on u žurbi jer je njegova supruga kasnije tog poslijepodneva imala sastanak. Nakon vježbi disanja su ušli u hladnu vodu u kupaćim kostimima. 

"Bilo je hladno, ali ne nepodnošljivo. Kevin nas je stalno podsjećao da pravilno dišemo. Na početku smo ušli do struka. Nas tri smo se držale za ruke, smijale i dobro zabavljale", kazala je Killeen-Fitzgerald na saslušanju.  

Poole, majka troje djece, ubrzo se požalila na glavobolju, a O'Neill je predložio da si poprska vodu po licu. "Htjela sam zaroniti ramena pod vodu kad sam primijetila da mi prilazi Kellie. Mislila sam da ide prema meni, ali sam onda shvatila da se srušila u rijeku", rekla je Killeen-Fitzgerald.  

Patolog: Bila je pretila i imala teže srce

Obdukcija je pokazala da je Poole umrla zbog iznenadnog zastoja srca, koji je uzrokovala hipertrofija lijeve klijetke. Patolog Abed Zaitoun, koji je proveo obdukciju, na saslušanju je kazao da je Poole bila pretila ako se gleda indeks tjelesne mase i da joj je srce bilo teže nego što se očekivalo, što je moglo pridonijeti njezinoj smrti. 

Dodao je kako ne može sa sigurnošću reći da je imala srčani udar zbog ulaska u ledenu rijeku, ali da je takva aktivnost zasigurno tome mogla pridonijeti. Istraga na mrtvozorničkom sudu u Chesterfieldu se nastavlja. O'Neill bi trebao dati svoj iskaz kasnije ovoga tjedna. 

Pročitajte više