Britanka transrodnu ženu nazivala muškarcem pa završila u zatvoru. Evo zašto

Foto: Twitter/Facebook

BRITANSKA majka uhićena je pred svoje dvoje djece i pritvorena na sedam sati nakon što je na internetu transrodnu ženu i LGBT aktivistkinju nazivala muškarcem, pišu britanski mediji. 

Troje policajaca uhitilo je Kate Scottow u njezinom domu 1. prosinca, pred njeno dvoje male djece, i privelo je u policijsku postaju, gdje su je ispitivali o njenoj svađi s LGBT aktivistkinjom i transrodnom ženom Stephanie Hayden. Iako je nakon sedam sati puštena iz pritvora, ova 38-godišnja majka i dalje nije dobila natrag laptop i mobitel koje joj je policija zaplijenila, za što tvrdi da onemogućuje njen diplomski studij forenzičke psihologije, piše Daily Mail.

"Uhitilo me je troje policajaca u mom domu, pred mojom autističnom desetogodišnjom kćeri i 20-mjesečnim sinom kojeg još dojim. Tada sam pritvorena na sedam sati u ćeliji bez sanitarnih proizvoda (za koje sam rekla da ih trebam) prije nego što su me ispitali, a zatim pustili pod istragom... Uhićena sam za maltretiranje i zlonamjernu komunikaciju jer sam prozvala nekoga i oslovila ih krivim rodom na Twitteru", napisala je Scottow na online forumu o tome što joj se dogodilo.

Boris Johnson: Zašto policija trati vrijeme uhićujući transfobe na Twitteru?

Ovaj bizarni slučaj izazvao je popriličnu buru u konzervativnim krugovima, kako u Velikoj Britaniji tako i izvan nje. Na kraju se na njega osvrnuo i bivši gradonačelnik Londona i britanski ministar vanjskih poslova, a kako mnogi spekuliraju, i mogući nasljednik premijerke Therese May, Boris Johnson. 

"Zašto policija trati vrijeme uhićujući transfobe na Twitteru kad bi se mogli boriti protiv zločina noževima?" zapitao se retorički Johnson odmah u naslovu kolumne. "Je li ovo zaista pravi način borbe protiv kriminala? Je li to ono za što su se naši hrabri policajci prijavili? Govorite li mi zaista da je razumno raspoređivanje prioriteta to da privodimo transfobe s Twittera i bacamo ih u ćelije, kad se čini da nasilje na ulicama izmiče kontroli?" nastavio je u tekstu.

"Čini se da je njen stav prema transrodnim osobama pretpotopan i uvredljiv - ali ako, i samo ako, vam se da čitati njene tvitove i ako, i samo ako, vam se da vrijeđati na to", zaključuje Johnson. 

O čemu se zapravo radi? Kako Daily Mail izvještava, sudski dokumenti otkrivaju da je Scottow optužena za "kampanju ciljanog maltretiranja" protiv Hayden, navodno motiviranu njenim statusom transrodne žene. Između njih dvije, naime, razvila se "toksična" rasprava na Twitteru oko planova uvođenja novog zakona prema kojem bi se britanski građani mogli "samoidentificirati" kao drugi rod od onog kojim su identificirani pri rođenju.

Scottow je u tijeku te rasprave "maltretirala, klevetala i objavljivala pogrdne i klevetničke tvitove" o Hayden, uključujući oslovljavanje Hayden muškarcem, tvrdnje da je Hayden "rasist, ksenofob i kriminalac" i ismijavajući je kao "lažnog odvjetnika".

"Shvaćamo sve prijave zlonamjerne komunikacije ozbiljno", rekli su iz policije u Hertfordshireu. 

Hayden: Scottow je prijavljena jer je objavljivala moje osobne informacije

Scottow pak poriče da je maltretirala Hayden i tvrdi da su njeni tvitovi proizišli iz njenog "iskrenog i razumnog uvjerenja" da ljudska bića "ne mogu, u praktičnom smislu, promijeniti spol". Međutim, sudac Jason Coppel očito nije prihvatio njen argument. Izdao joj je privremenu zabranu objavljivanja osobnih informacija o Hayden i "referiranja na nju kao na muškarca" ili povezivanja s njenim "ranijim muškim identitetom".

Hayden se danas na Twitteru očitovala o izvještavanju Daily Maila, tvrdeći da je sama prijavila Scottow nakon što je ova objavila "povjerljive detalje" o njenim "osobnim medicinskim i financijskim podacima". Pritom ju je krivo oslovljavala kao muškarca, ali, kako naglašava Hayden, "bit policijske prijave odnosila se na nedozvoljeno otkrivanje privatnih informacija o meni, što nije u javnoj domeni".

O svemu se, s druge strane Atlantika, oglasio i sin američkog predsjednika Donald Trump Jr. "Jesmo li više došli do prijelomne točke oko PC-ja? Ovo je suludo i mora prestati", napisao je u objavi na Twitteru, aludirajući na političku korektnost kao razlog ovako drakonske kazne za tvitanje. 

Pročitajte više