Britanska vlada nezadovoljna BBC-evim pokrivanjem rata u Iraku

BRITANSKA vlada bijesna je zbog načina na koji BBC izvještava o ratu u Iraku, objavio je u nedjelju britanski tisak nakon što je jedan ministar više nego jasno izrazio svoje nezadovoljstvo političkom uredniku BBC-a.

John Reid, predsjednik Laburističke stranke premijera Tonyja Blaira i član njegova ratnog kabineta, pitanje je pokrenuo u debati s BBC-evim političkim urednikom Andrewom Marrom prošloga tjedna u Donjem domu britanskog paralamenta.

Blairov ured smatra da BBB-evo 24-satno pokrivanje rata u Iraku daje iskrivljenu sliku o dgađajima, a Reid je BBC optužio i da se ponaša poput "prijatelja Bagdada".

Marr je na to odgovorio kako se čini da britanska vlada smatra da je svatko tko pokušava zauzeti uravnoteženo stajalište naklonjen iračkom režimu.

Vlada je bijesna "što može nadzirati kamo novinari idu, ali ne i ono što oni vide", rekao je Marr kolegama.

Blairovi dužnosnici prigovaraju i što BBC uspostavlja "moralni znak jednakosti" između koalicije i režima Sadama Huseina.

"S jedne strane postoji diktatura koja ne dozvoljava kontrolu, a s druge su demokracije koje imaju politiku otvorenosti i dozvoljavaju da ih se preispituje", rekao je jedan britanski dužnosnik za britanski tisak.

Spor još više pogoršavaju netočne informacije koje novinarima daju koalicijske snage, kao što je bio slučaj sa zauzimanjem luke Umm Qasr, čiji je pad objavljen devet puta prije nego što se doista i dogodio, te neutemeljena izvješća o pobuni stanovništva u Basri.

Pročitajte više