Britanske vlasti režu financiranje BBC-ja

PREMA navodima novina Mail, britanska vlada namjerava smanjiti financiranje BBC-ja, odnosno naložit će dvogodišnje zamrzavanje naknade koju gledatelji plaćaju za gledanje emisija. Vlada premijera Borisa Johnsona nedavno je spomenula kako je potrebno reformirati financiranje ove javne televizije.

Zamrzavanje cijene pretplate na trenutnih 159 funti pružilo bi, zbog inflacije za koju se očekuje da će u travnju dosegnuti 30-godišnji maksimum, određeno olakšanje potrošačima. No, to bi također bio veliki udarac na financijsku strukturu BBC-ja koji se na tržištu natječe s privatnim kompanijama poput Netflixa.

Komentari političara

Oporba, odnosno Laburistička stranka, kazala je da se radi o političkom potezu.

"Izgleda da premijer i ministar kulture namjerno žele zagorčati život ovoj velikoj britanskoj instituciji jer im se ne sviđa kako ona izvještava", rekla je zastupnica Lucy Powell, a prenosi CNN.

Britanske političke stranke redovito kritiziraju vijesti na BBC-ju. Zagovornici Brexita smatrali su da BBC previše kritički piše o tom pitanju. Prošlog tjedna je jedan konzervativni zastupnik rekao da BBC-jevo izvještavanje o Johnsonovim zabavama u Downing Streetu za vrijeme lockdowna predstavlja "pokušaj državnog udara".

Pročitajte više