Britanski brodovi na Falklandima imali atomsko oružje

LONDON je prvi put priznao da se na brodovima, koji su sudjelovali u borbama s Argentinom za Falklandsko otočje 1982., nalazilo nuklearno oružje, otkrivši tako dugo čuvanu tajnu.

Više od 20 godina nakon što je vojnom silom povratila vlast nad tim otočjem, Velika Britanija je u petak navečer javno priznala ono u što argentinske vlasti već dugo sumnjaju, a što su neki stručnjaci i izrijekom tvrdili.

Argentinska vojna hunta pokušala je 1982. silom povratiti Falklande, otočje u južnom Atlantiku, koje je pod britanskom vlašću od okupacije 1833.

Britanci su uzvratili na isti način i 74-dnevni rat završio je sa 648 poginulih argentinskih i 255 britanskih vojnika. Vojni poraz godinu dana poslije uzrokovao je propast vojnog režima u Argentini.

"Potvrđujemo da je tijekom pohoda na Falklande upućeno nešto nuklearnog oružja, koje se iz sigurnosnih razloga i zbog poštovanja međunarodnih obveza stalno premještalo", izjavio je jedan glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.

Britanski dnevnik Guardian tvrdi kako je tijekom povratka u Britaniju u svibnju i lipnju 1982. na brodovma "na ovaj ili onaj način" oštećeno sedam kontejnera u kojima se nalazilo atomsko oružje.

"No još 1982. smo rekli kako ne dolazi u obzir uporaba ili prijetnja uporabom našeg nuklearnog oružja u tom sukobu", istaknuo je glasnogovornik.

Pročitajte više