Britanski ministar: Napadi SAD-a i Britanije poslali su Hutima najjasniju poruku

Foto: EPA

"Novi krug britanskih i američkih napada na Hute u Jemenu imao je za cilj poslati najjasniju moguću poruku pobunjenicima da su napadi na teretne brodove neprihvatljivi", rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Cameron je rekao da će britanske oružane snage "nastaviti smanjivati" sposobnosti Huta da izvode napade sve dok bude trajala njihova "posve neselektivna" kampanja uznemiravanja na Bliskom istoku.

Cameron je rekao da je Britanija nastavila svoju vojnu akciju protiv Huta jer su nastavili napadati teretne brodove.

Teretni brodovi su i dalje meta napada

London i Washington napali su pobunjeničke mete u noći s 11. na 12. siječnja, a zadnjih dana SAD je izveo nove napade. Unatoč zapadnoj intervenciji, teretni brodovi i dalje su meta napada na toj važnoj globalnoj trgovačkoj ruti koja vodi u Sueski kanal, kojim prolazi 15 posto svjetskog pomorskog prijevoza robe.

Međunarodni brodski prijevoznici morali su teretne brodove preusmjeriti oko Rta dobre nade na jugu Afrike zbog čega su putovanja puno dulja i skuplja. 

"Otkako smo zadnji put izveli akciju prije 10 dana, Huti su izveli više od 12 napada na brodove u Crvenom moru. Ti napadi su ilegalni, oni su neprihvatljivi. Ponovno smo poslali najjasniju moguću poruku da ćemo nastaviti slabiti njihovu sposobnost da izvode te napade. Poslali smo najjasniju moguću poruku da stojimo iza naših riječi i upozorenja akcijom", rekao je Cameron.

Napadi SAD-a i Britanije

Američka vojska potvrdila je da je napadnuto osam meta. Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su u akciji sudjelovali borbeni zrakoplovi Typhoon i par zračnih tankera Voyager.

Pogođeno je nekoliko meta na dvije vojne lokacije u blizini zračne luke u Sani u Jemenu, po ministarstvu. Dužnosnici su istaknuli da su bile provedene "jako detaljne analize" kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Pročitajte više