Britanski ministar: Rusi koriste taktiku iz 1. svjetskog rata, zato imaju puno žrtava

Ilustracija: EPA

BRITANSKI ministar obrane Ben Wallace je rekao da Rusija zbog korištenja taktike iz Prvog svjetskog rata trpi velike gubitke na bojištu u Ukrajini. Novinari su na konferenciji u Portsmouthu pitali britanskog ministra o potencijalnom slanju britanskih borbenih zrakoplova ukrajinskoj vojsci. Wallace je odgovorio da "nema čarobnog štapića" koji bi mogao pomoći Kijevu u borbi protiv Moskve.

"Što se tiče aviona, jedna stvar koju sam naučio tijekom prošle godine je da ništa ne obećavaš i ništa ne isključuješ. To je jednostavna stvarnost. Mi odgovaramo na aktualne potrebe Ukrajinaca, na temelju onoga što nam Ukrajinci govore i što znamo iz obavještajnih podataka o ruskoj vojsci", kazao je britanski ministar obrane. 

"Borbeni avioni nisu ono što Ukrajini trenutno treba"

Iako nije isključio mogućnost slanja aviona, naglasio je da borbeni avioni nisu ono što Ukrajini trenutno treba. Tvrdi da postoje praktična pitanja koja treba razmotriti, poput činjenice da je potrebno puno vremena da se ukrajinske snage obuče za korištenje aviona, prenosi The Guardian

Umjesto toga, smatra da je nužno da Ukrajinci ojačaju svoje kopnene snage. "Ono što Ukrajincima treba je sposobnost formiranja vojnih formacija na terenu kako bi manevrom i korištenjem kombiniranog naoružanja odbacili ruske snage. To je način na koji pobjeđujete napade ljudskim valovima kojima Rusi trenutno moraju pribjegavati... Oni pribjegavaju tipu napada iz Prvog svjetskog rata, zbog čega kasnije imaju takve žrtve", zaključio je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više