Britanski ministar: Sa zadovoljstvom kažem da građanima neće trebati covid-potvrde

Foto: EPA

BRITANSKI ministar zdravstva Sajid Javid najavio je da covid-potvrde neće biti potrebne za ulazak u noćne klubove i na velike događaje u Engleskoj.

"Drago mi je što mogu reći da nećemo to uvoditi. Ne bismo trebali raditi stvari samo zato da bismo ih napravili", rekao je Javid za BBC

Mislilo se da će plan, koji je naišao na kritike organizatora događaja i nekih zastupnika, biti predstavljen krajem ovog mjeseca.

Prema prvotnom planu, od građana bi se trebao očekivati dokaz da su primili dvije doze cjepiva protiv koronavirusa kako bi mogli ući u klubove ili posjetiti velike događaje. 

Udruga Night Time Industries upozorila je da su planovi mogli uništiti industriju i vidjeli su da se noćni klubovi suočavaju sa slučajevima diskriminacije.

Oštar zaokret

Sada su pozdravili najnoviji potez rekavši da se nadaju da bi tvrtke sada mogle s izvjesnom sigurnošću planirati i započeti obnovu sektora i povratiti povjerenje kupaca. 

"Nikada mi se nije sviđala ideja da moramo zapovjediti ljudima kako bi pokazali svoje dokumente samo kako bi mogli napraviti nešto što je svakodnevna aktivnost. Ipak, imali smo pravo proučiti situaciju. Dobro smo je proučili i sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo ići dalje s planom", kaže Javid. 

Na pitanje je li vlada "uplašena" s politikom nakon kritika vlastitih znanstvenika, gospodin Javid je to negirao, rekavši da potvrde nisu potrebne, s obzirom na druge metode koje se koriste u obrani od pandemije - uključujući cjepiva, testiranje, nadzor i nove metode liječenja. 

Čini se da je ovaj potez oštar zaokret u upravljanju. 

U istom televizijskom programu prošlog tjedna ministar za cjepiva Nadhim Zahawi rekao je da je kraj rujna pravo vrijeme za pokretanje ovoga plana jer bi dotad svim starijima od 18 godina već bile ponuđene dvije doze, a to je bio, kako je rekao, najbolji način da noćni život ostane otvoren.

Pročitajte više