Britanski mornari u Iranu ipak bili zlostavljani

PORUČNIK Felix Carman, inače pripadnik britanske Kraljevske mornarice, na tiskovnoj konferenciji u petak izjavio je kako je 15 britanskih vojnika, koji su dva tjedna bili zatočeni od strane iranskih snaga jer su navodno ušli u njihove teritorijalne vode, bilo zlostavljano od strane svojih okupatora.

Zatočenici su u Iranu tijekom protekla dva tjedna bili izloženi "psihološkom pritisku" te su bili izolirani u samicama, očiju prekrivenih maramama, pri čemu im se prijetilo dugogodišnjim zatočeništvom.

Oprečno ranijim izjavama i isprikama iranskoj vladi što su se našli u njihovim teritorijalnim vodama, marinci sada tvrde kako su se, u trenutku kada su zatočeni, nalazili gotovo dvije nautičke milje unutar iračkih voda.

Mornari i marinci koji su zatočeni 23. ožujka, u Veliku Britaniju vratili su se u četvrtak nakon 13 dana provedenih u zatočeništvu.

Članovima grupe tijekom njihova zatočeništva ponuđene su, kako je rečeno na konferenciji, dvije opcije: priznanje da su stupili u iranske teritorijalne vode ili sedam godina zatvora u Iranu. Marinci su se, kako tvrde, morali suočiti s najgorim strahovima, a Iranci su se s njihovim psihičkim stanjem, kako je također rečeno na konferenciji, ozbiljno poigravali. Tako su ih jednom prilikom poslagali ispred zida, zavezanih očiju, nakon čega su marinci čuli pucnjeve.

Nekoliko je zatočenih britanskih marinaca tijekom zatočeništva bilo prikazano na iranskoj televiziji, gdje ih se moglo čuti kako se ispričavaju zbog ulaska u iranske teritorijalne vode, a također su snimljeni i kako prije odlaska u Veliku Britaniju od iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada primaju darove.

Na jednoj od video snimki vidi se i kako se Ahmadinedžad smiješi i rukuje s vojnicima, a s jednim se i našalio upitavši ga jesu li u Iran možda došli na "prinudni odmor".

Podsjećamo, iranski je predsjednik na novinskoj konferenciji u srijedu najavio kako će njegova zemlja osloboditi 15 zarobljenih britanskih mornara, a njihovo je oslobađanje nazvao "poklonom Velikoj Britaniji". Na istoj je konferenciji Ahmadinedžad zapovjednicima koji su organizirali zarobljavanje petnaestero mornara podijelio odličja.

Jedini ženski član mornara koji su zatočeni, Faye Turney, bila je odvojena od ostalih kolega i korištena je "u propagandne svrhe", rečeno je na konferenciji. Iranska je vlada tijekom protekla dva tjedna poslala nekoliko pisama u kojima Turney navodno priznaje da su se ona i 14 ostalih zarobljenika našli u iranskim teritorijalnim vodama. Turney je tijekom zatočeništva odvojena od ostalih, pri čemu joj je govoreno kako su njezini ostali kolege oslobođeni te kako je ona jedina ostala u Iranu.

Vojnici su, kako tvrde, "priznali" da su se našli u iranskim vodama samo kako bi učinili sve da ne izazovu širi međunarodni sukob i da se što prije vrate kući. Britanska je mornarica do daljnjeg prekinula sve akcije u Perzijskom zaljevu.

Foto:AFP

Pročitajte više