Britanski muzej donirao Hrvatskoj 21 godinu staro vatrogasno vozilo

Foto: Nottinghamshire Fire and Rescue Service

Britanski muzej u Nottinghamshireu, dijelu engleske otkud potječe priča o Robin Hoodu, donirao je Hrvatskoj vatrogasni kamion.

Kako piše BBC, riječ je o modelu Dennis Sabre koji nije u funkciji još od 2014. godine i od tada stoji u Manshfield Fire muzeju.

Međutim, kako je kamion još uvijek ispravan, prvo je pala odluka da ga se pošalje u Ukrajinu, ali zbog mogućnosti da tamo bude uništen u ratu, odlučili su ga ipak donirati jednom hrvatskom selu.

"Tužni smo što je otišao"

Paul Horton, službenik za odnose s javnošću britanskog muzeja, kaže da je kamion bio ključan dio muzejske kolekcije, ponekad je bio izložen na priredbama, danima otvorenih vrata i izložbama. 

"Iako je dugo bio u našoj kolekciji, ostao je operativan. Prošlog ljeta smo ga testirali, pumpu za vodu i ljestve su operativni i spremni za rad. Bili smo tužni što je otišao", rekao je Horton. 

Sabre je u Hrvatsku stigao nakon 36-satne vožnje po Europi, a u službi će zamijeniti model Magnus Deutz iz 1970. godine.

Volan je na desnoj strani, kamion je 2003. godište

Još jedna zanimljivost, volan kamiona, naravno, nalazi se s desne strane što je uobičajeno u Velikoj Britaniji što bi mogla biti otegotna okolnost prilikom intervencija.

Model Sabre proizvodio se od 1995. do 2007. godine. Na društvenim mrežama se može vidjeti neslužbena informacija kako je konkretni kamion 2003. godište, što znači da se radi o umjerenom starom vozilu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.