Britanski obavještajci: Rusija koristi dronove iz Irana, no oni imaju nedostatke

Screenshot: YouTube

RUSIJA u Ukrajini koristi bespilotne letjelice koje navodno potječu iz Irana, no pitanje je hoće li one ispuniti željenu funkciju, piše britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini.

"Bespilotne letjelice Shahed-136 su spore i lete na malim visinama, zbog čega su laka meta protuzračne obrane. Postoji mogućnost da je Rusija postigla određeni uspjeh napadajući s nekoliko njih u isto vrijeme", piše ministarstvo. 

"Nosi mali eksplozivni teret"

"Rusija je koristila varijante Shahed tijekom napada 10. listopada 2022. Prethodno je ukrajinski glavni stožer izvijestio da su ruske snage lansirale ukupno 86 Shaheda-136 i da ih je 60 posto uništeno u zraku", dodaje.

"Unatoč izvješću o dometu od 2500 km, Shahed-136 nosi samo mali eksplozivni teret. Malo je vjerojatno da će na zadovoljavajući način ostvariti rezultate kojima se nada Rusija", navodi britansko ministarstvo obrane.

"S ruskim taktičkim borbenim zrakoplovima koji još uvijek postižu ograničeni učinak iznad ukrajinskog teritorija, nedostatak pouzdane, održive i točne sposobnosti za napad na operativnoj razini vjerojatno je jedan od najznačajnijih ruskih nedostataka na bojišnici u Ukrajini", dodaje.

Pročitajte više