Britanski obavještajci: Rusija planira vratiti vojnu obuku u škole

Foto: Profimedia

RUSKI ministar obrazovanja Sergej Kravstov izjavio je da će se vojna obuka vratiti u ruske škole do sljedećeg rujna, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem izvještaju o ratu u Ukrajini. Program će podržati rusko ministarstvo obrane, koje navodi da se ovoj obuci ne smije posvetiti manje od 140 sati po školskoj godini.

"Ovo predstavlja program iz sovjetske ere u kojem su studenti imali obveznu vojnu obuku, program koji je završio 1993. godine. Ova obuka je uključivala nepredviđene slučajeve za kemijski ili nuklearni napad, prvu pomoć i iskustvo rukovanja i pucanja iz kalašnjikova", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Pokušali vratiti vojnu obuku nakon invazije na Krim 2014.

"Ruski dužnosnici pokušali su oživjeti ovu obuku 2014. nakon ruske invazije na Krim. Nadali su se da će inicijativa poboljšati kvalitetu ročnika. Osam godina kasnije malo se toga promijenilo, a kvaliteta ruskih ročnika i dalje je loša, s niskim moralom i ograničenom obukom", pišu Britanci.

Dodaje se da ova obuka vjerojatno ima cilj pripremiti učenike s vojnim vještinama kako se približavaju dobi za regrutaciju i povećati spremnost za mobilizaciju. Inicijativa će također vjerojatno biti dio "šireg projekta usađivanja ideologije patriotizma i povjerenja u javne institucije ruskom stanovništvu", dodalo je ministarstvo obrane Velike Britanije.

Pročitajte više