Britanski parlamentarci pokrenuli kampanju za zatvaranje Guantanama

SEDMERO zastupnika u britanskom parlamentu u rujnu su prošle godine, kao Odbor za vanjska pitanja Velike Britanije, posjetili zatvor u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo Bay. Nakon svog posjeta pozvali su London i međunarodnu zajednicu da potpomognu SAD-u zatvoriti taj pritvorni centar za "neprijateljske borce".

U svom su izvještaju bili kritični prema uvjetima u kojima zatvorenici žive, no napomenuli su kako mnogi od njih predstavljaju globalnu prijetnju te stoga treba pronaći dugotrajnije rješenje.

Opozicijske grupe u britanskom parlamentu i udruge za zaštitu ljudskih prava razočarane su izvještajem.

Zatvorsko postrojenje u Guantanamo Bayu nastalo je nakon izvazije na Afganistan 2002. godine, a u sklopu je američke mornaričke baze na Kubi. Na svom vrhuncu, u Guantanamu je bilo zatočeno više od 750 ljudi, uključujući i nekoliko britanskih državljana.

U Guantanamu je trenutačno 395 zatvorenika, uključujući i 10 osoba sa prebivalištem prijavljenim u Velikoj Britaniji za koje britanska vlada ne želi preuzeti odgovornost jer nemaju britansko državljanstvo.

Britanski parlamentarci proveli su jedan dan u bazi i nije im dopušten direktan pristup zatvorenicima.  U izvještaju se navode neprikladni uvjeti rekreacijskih i edukacijskih objekata, te kritizira zabrana pristupa medijima, odvjetnicima i vanjskom svijetu. Također, smatra se neprihvatljivim veličina ćelija i nedostatak tjelesne vježbe i međuljudskih kontakta.

Neki liberalni demokrati u Velikoj Britaniji izrazili su svoje kritike spram izvješća Odbora, navodeći kako se ne slažu sa tvrdnjama da u Guantanamu više nema zlostavljanja. Posjet parlamentaraca su nazvali neozbiljnim političkim turizmom. Amnesty International se složio s njima te izrazio žaljenje zbog propuštanja prilike kojom bi se podupro zahtjev za trenutačno zatvaranje pritvornog centra.

E.A.J.

Pročitajte više