Pedijatri iz Engleske i Irske pozivaju: Zabranite svako tjelesno kažnjavanje djece

Foto: Shutterstock

Tjelesno kažnjavanje djece trebalo bi biti zabranjeno u cijeloj Velikoj Britaniji jer su trenutni zakoni "nepravedni i opasno nejasni", što otežava prepoznavanje kada se mladi zlostavljaju, poručuju pedijatri s Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje djece, javlja SkyNews.

U izvješću pozivaju ministre u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj da slijede primjer Walesa, u kojem su zastupnici zabranili bilo koju vrstu tjelesnog kažnjavanja, uključujući udaranje i šamaranje u ožujku 2022. godine. Slična zabrana na snazi je u Škotskoj od studenog 2020. godine.

"Zakoni su opasno nejasni"

Profesor Andrew Rowland, savjetnik pedijatra i službenik za zaštitu djece, rekao je: "Zakoni oko fizičkog kažnjavanja opasno su nejasni. Stvaraju sivu zonu u kojoj neki oblici fizičkog kažnjavanja mogu biti zakoniti, a neki nisu." Dodao je i da mogu otežati identificiranje slučajeva zlostavljanja djece.

Rowland smatra da su se stavovi društva o kažnjavanju s vremenom promijenili, a većina odraslih složila se da je fizičko kažnjavanje djece neprihvatljivo. Dodao je kako "ne smije biti sivih zona kada je u pitanju zaštita djece".

"Nadam se da će se Engleska i Sjeverna Irska uskoro pridružiti sve većem broju zemalja koje su poduzele ovaj temeljni korak u zaštiti djece, poštovanju njihovih prava i podržavanju zdravog i pozitivnog odgoja djece", poručila je Bess Herbert, stručnjakinja iz organizacije End Corporal Punishment.

"Pozivi na promjenu motivirani ideologijom"

Međutim, Simon Calvert iz kampanje Be Reasonable ustvrdio je kako su pozivi na promjenu zakona "motivirani ideologijom, a ne kliničkim dokazima" i izabrani predstavnici moraju ih odbaciti. "Sadašnji zakon strogo zabranjuje svako nasilje nad djecom, štiteći roditelje od kaznenog progona zbog nevinih i bezopasnih roditeljskih odluka", kazao je.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Sjeverne Irske rekao je da će za promjenu zakona biti potrebna suglasnost izvršne vlasti. Glasnogovornik ministarstva obrazovanja poručio je: "Svaki oblik nasilja prema djetetu potpuno je neprihvatljiv i jasni su zakoni koji to sprječavaju. Odgovornost je roditelja da discipliniraju svoju djecu, na odgovarajući način i unutar granica zakona."

Pročitajte više