Britanski policajac nakon vožnje od 256 km/h bez kazne

POLICAJAC Mark Milton ostat će zapamćen u analima britanske policije kao jedan od rijetkih službenika koji je prekršio zakon za čije je provođenje i sam zadužen, te za svoj prekršaj nije nikako kažnjen.

U prosincu 2003. godine Milton je odlučio testirati novo vozilo kojim je pojačan vozni park policijske postaje u West Merciji u kojoj je osumnjičeni radio. Bila je to jedna od njegovih prvih vožnji neoznačene policijske Vauxhall Vectre čije je performanse želio isprobati do krajnjih granica zbog, kako je rekao, upoznavanja s vozilom.

U vozilu ugrađena kamera zabilježila je kako Milton vozi autocestom M54 na području Ludlowa, u sjeverozapadnoj Engleskoj, brzinom od 159 milja na sat (256 km/h), prenose britanski mediji. Iako tijekom vožnje nije skrivio nikakvu nesreću, protiv njega je pokrenut sudski postupak na temelju kaznene prijave koja ga je teretila za vrlo opasnu vožnju.

Osim što je uhvaćen na spomenutoj M54 autocesti, na kojoj je maksimalna dozvoljena brzina 70 milja na sat, Miltona su kamere snimile kako vozi brzinom od 91 milju na sat u zoni gdje je dozvoljena maksimalna brzina 30 milja.

Milton, kvalificirani napredni vozač, tako se našao u dugotrajnom sudskom postupku koji ga je najprije u svibnju 2005. godine oslobodio odgovornosti, što se dogodilo nakon što je sucu objasnio da je vozilo "nagazio do daske" kako bi ga što bolje upoznao i tako što kvalitetnije koristio u svojoj službi.

Međutim, uskoro je pod pritiskom nekolicine automobilističkih udruga pokrenut novi postupak pred Visokim sudom koji je danas dobio svoj epilog. Sudac Heather Hallett je Miltona proglasio krivim, ali mu nije dosudio nikakvu kaznu rekavši da je dovoljno to što je dvije i pol godine morao trpjeti dva sudska procesa.

Unatoč tome što Milton neće biti kažnjen, pravosuđe ga tretira kao kažnjavanu osobu te će protiv njega policija provesti internu disciplinsku istragu.

Nezadovoljstvo presudom izrazili su kako Miltonov odvjetnik i njegove kolege, tako i predstavnici auto udruga. Prvi smatraju kako je nepravedno proglašen krivim, jer sudac nije uvažio činjenicu da se radi o profesionalnom iskusnom vozaču, dok potonji kažu kako presuda u konačnici ne znači ništa jer Milton zbog teškog kršenja zakona nije snosio nikakve posljedice.

Miltonov odvjetnik je najavio podnošenje žalbe na presudu tražeći ukidanje odluke o proglašenju krivim, a disciplinski postupak protiv "brzog" policajca neće biti pokrenut dok se sud ne očituje o toj žalbi i dok sudska presuda ne postane pravomoćna.

Do tad Mark Milton i dalje ostaje na radnom mjestu u svojoj policijskoj postaji.

I.K.

Pročitajte više